Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skulle fika – kördes ut från stan

De bor i Örebro, pratar inte skånska och är inte intresserade av fotboll. De skulle bara handla skor och gå och fika.Ändå togs de för Malmö-huliganer, kördes iväg och förbjöds återvända till stan på 24 timmar.
– Jag kunde inte ens hämta min cykel utan fick gå till jobbet dagen därpå, berättar Louis Starck.

Det är en sorglustig historia som de fyra killarna berättar. De skrattar åt det dråpliga i berättelsen, samtidigt som de både är arga och ledsna – och kränkta. För det enda de gjorde fel var att de befann sig i centrala Örebro söndagen den 23 oktober strax innan ÖSK skulle möta Malmö FF i den sista allsvenska matchen för säsongen.

– Det här var vid 14-tiden. Jag var med mina bröder och vi skulle träffa Tim för att ta en fika, säger Adam Starck.

Inte fotbollsintresserade

Killarna, som inte är speciellt fotbollsintresserade, berättar att de inte ens viste att det var match den eftermiddagen.

– Vi såg att det var en massa poliser på stan och funderade om de skulle göra något tillslag eller om de letade efter någon, fortsätter Adam och berättar att de gick in i en skoaffär på Drottninggatan.

Utanför såg de hur en piketbuss stannade, en polis nickade åt deras håll och plötsligt var de omringade. Killarna fick ställa upp sig med händerna över huvudet och ansiktet mot skyltfönstret.

– Jag räknade till 24 poliser, jag har aldrig sett så många samtidigt, fortsätter Anton Starck. Vi blev muddrade och poliserna sa: ”Nu är ni körda, ni ska in i arresten”.

Kändes pinsamt

Alla fyra berättar om hur skrämmande och framför allt pinsamt de tyckte det var. De försökte fråga vad som hade hänt men fick bara till svar att de skulle vara tysta.

– Polisen trodde vi var från Malmö och hade misshandlat en ÖSK-supporter. Vi fick säga våra namn och personnummer in i en filmkamera och runt omkring stod folk och tittade och tog kort med mobilkameror.

– Jag skämdes så. Folk kan ju tro att vi är råkriminella, säger Tim Malmberg.

Plockades in i polisbilar

Killarna plockades in, två och två, i polisbilar och kördes sedan ut från stan. Två släpptes vid Rejmes och två vid Eurostop. De fick veta att de inte kunde återvända in till centrala Örebro på 24 timmar. Någon förklaring eller ursäkt fick de inte och nu, så här en vecka efteråt, känner killarna att de blev fel och orättvist behandlade. De funderar också på att skicka in en JO-anmälan mot polisen.

Adam funderar:

– Om vi nu var misstänka för misshandel varför togs vi inte då in för förhör? I stället körde de bara iväg oss. Om de kom på att det inte var vi som var de skyldiga varför kunde de inte bara ha sagt det och gett oss en ursäkt?