Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skyddande och god vitaminknöl

Ingefära är vinterns bästa vitaminknöl. Den skyddar mot infektioner, förkylningar och illamående. Smakar gott gör den dessutom.

Det är inte så där rysligt länge sedan som det faktiskt inte gick att uppbringa färsk ingefära i mataffärerna. Hade man tur fanns det en asiatisk livsmedelsbutik inom skäligt avstånd, annars fick man ta till malen och torkad.

I dag skulle jag inte klara mig utan färsk ingefära. Den pikanta, pigga och peppriga smaken sätter stuns på fadda och dova rätter som behöver tvistas till ett extra varv. Oftast gör den sig som allra bäst i helt otippade sammanhang, som till exempel i tomatsåsen.

DunderhonungJag har till och med hackad ingefära i frukostyoghurten, min moderna motsvarighet till barndomens filtallrik som smaksattes med malen ingefära när det var flingkris. Kanske inte något för alla, men jag gillar det. Dessutom är det rena dunderhonungen för oss förkylningsbenägna och vintertrötta nordbor.

Listan på ingefärans välgörande egenskaper kan göras i princip hur lång som helst. Den sägs vara bra mot illamående, sjösjuka, magsår, högt blodtryck, matsmältningsproblem, inflammationer, förkylning, hög kolesterolhalt, tandvärk - ja, till och med mot dåligt humör. Kineserna har använt ingefära som medicin i 2000 år och gör så än i dag.

Ingefäran växer som en krypande jordstam och är faktiskt en avlägsen släkting till bananen. Den får mellan en och sex månader på sig att växa till sig innan den hamnar i våra grönsaksdiskar.

Fast och spänstig

När du köper ingefära är det viktigt att se till att den känns fast och spänstig. Undvik torra, rynkiga och mögliga exemplar. Oftast hittar man de bästa exemplaren i asiatiska butiker.

Ett smart sätt att skala den är att skrapa med en tesked så att skalet lossnar utan att man behöver skära bort halva roten. Roten rivs eller hackas sedan. Personligen föredrar jag att hacka den, bitarna ger en intensivare ingefärssmak.

Och det är ju den goda smaken man vill åt. Hälsoeffekterna är ren bonus.

Att dricka till räkrätten och morotssoppan

Simonsig Chardonnay (nr 2032), 88 kronor, eller Dr L Riesling (nr 7218), 79 kronor. Alkolholfritt: Loxton Semillon Chardonnay (nr 1901), 39 kronor.