Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skyfall - extrem nederbörd

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Ett skyfall är när regnet verkligen vräker ner och mängderna av vatten  är enorma. Under ett skyfall faller mer än 1 mm per minut under en kort period och den största dygnsnederbörden som vi har haft i Sverige var för 14 år sedan.

Under sommaren händer det ibland att man har oturen att hamna mitt i en regnskur när man som bäst ligger och solar. Ibland är det bara en lättare regnskur som upphör lika snabbt som den kom, men vid enstaka tillfällen händer det att regnet verkligen vräker ner i stora mängder under kort tid. Man brukar då tala om skyfall. Ganska nyligen inträffade detta i Sundsvall där inofficiella mätningar visade på över 70 mm regn på bara några timmar. Delar av staden blev översvämmad då dagvattensystemen inte var dimensionerade för att klara av sådana mängder.

Definitionen skyfallEtt skyfall kommer så gott som alltid från ett Cumulonimbusmoln där stora vattenmängder kan ansamlas på grund av kraftiga och lämpligt fördelade uppvindar i molnet. När dessa förutsättningar upphör faller nästintill allt vatten ur molnet i form av ett skyfall. Ofta sker detta i samband med åska och hagelbyar. Skyfall innebär att det faller det mer än 1 mm/ min under en kortare tidsperiod. Även regnmängder på mer än 40 mm / dygn brukar klassas som skyfall. Eftersom CB-moln har en relativt liten horisontell utsträckning blir skyfall ganska lokala fenomen. Den största dygnsnederbörden som uppmätts officiellt i Sverige är 198 mm i Fagerheden i Norrbotten 1997. I tropikerna kan det dock falla 1000 mm på ett dygn i samband med skyfall.