Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyllbergsbröder nya arrendatorer på Skyllbergs gård

Skyllbergsbröderna Torbjörn och Anders Lundbom har tagit över arrendet av Skyllbergs gård. Till hösten planerar de att öppna potatisboden igen för gårdsförsäljning.

Annons
Nya arrendatorer. Torbjörn och Anders Lundbom har nyligen tagit över Skyllbergs gård. Anders son Niklas Bergvall får hoppa in och jobba en hel del i jordbruket.BILD: JESSICA UHLIN

Bröderna och deras familjer driver gården Esperud i åttonde generationen. Den ligger alldeles intill Skyllbergs gård, som ägs av Skyllbergs bruk. När Skyllbergs lantbruk, som arrenderade gården, gick i konkurs i vintras fick de chansen att ta över.

– Vår egna gård är alldeles för liten egentligen. Nu har vi möjlighet att kunna försörja oss på det här, utan att behöva ta andra jobb vid sidan av, säger Anders Lundbom.

För att ett lantbruk ska bära sig i dag krävs stora volymer, och därför går det alltmer mot specialisering inom branschen. Mycket av jobbet som lantbrukarna utför ger inga intäkter, utan är sådant som måste göras ändå, som service och underhåll av maskiner och byggnader. När familjerna nu kan slå ut det på två gårdar kan lönsamheten förhoppningsvis öka.

Gammal tradition

Men mjölkkor, som de tidigare arrendatorerna hade på Skyllbergs gård, kommer de inte att satsa på. Lönsamheten är alltför dålig. I stället ska de ta upp en gammal tradition som legat i träda.

– Det har alltid funnits potatisodling på Skyllberg och det ska vi börja med igen. Vi har satt potatis, och från och med i höst öppnar vi potatisboden, säger Anders Lundbom.

Det blev klart att de skulle ta över i mitten av april, och det har medfört att våren och försommaren varit extra hektiska.

– Allt som har med lantbruk att göra är ju på lång sikt. Man behöver kunna planera vad man ska köpa in och så vidare, säger Anders Lundbom.

– När man är i mitten av april ska man egentligen veta allt, säger Torbjörn Lundbom.

Men nu när mycket av jobbet är gjort blir det förhoppningsvis lite lättare nästa år. Och bröderna ser långsiktigt på sin verksamhet på Skyllbergs gård. De trivs i trakten där de är uppvuxna, och vill att det ska vara liv och rörelse där.

Annons