Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyller allt på tjänstemännen

Projektet med korttidsvikarier ser ut att bli besvärande kostsamt för kommunen. Enligt en rapport har ekonomin i projektet skötts mycket dåligt. Tjänstemän uppfattade att projektet var politiskt prioriterat och skulle ”genomföras oavsett kostnad”. Men ansvarige politikern Staffan Werme (FP) skyller i stället felen på tjänstemännen.

Annons

I Örebro kommun pågår ett unikt projekt med korttidsvikariat. Aldrig tidigare har korttidsvikariat i en kommun lagts ut på privata företag i så stor omfattning som i Örebro (se faktaruta).

Men nu kommer svidande kritik mot hur projektet har skötts. Projektet ser ut att kosta kommunen 22 miljoner kronor mer under 2011 än när kommunen själv skötte alla korttids-vikariat.

Största delen, 17 miljoner kronor, beror på att vikarier från Proffice kostar betydligt mer per timme än vad vikarierna i kommunen gjorde.

– Detta är fullständigt oacceptabelt. När vi beslutade om projektet med korttidsvikariat fick vi politiker informationen från tjänstemännen att projektet inte skulle kosta någonting extra, säger Staffan Werme, som var högsta ansvariga politiker när det beslutades om korttidsvikariaten i januari 2009.

I en artikel i Nerikes Allehanda från i höstas sa du att du tyckte projektet var bra?

– Grundtanken var bra, vikariernas situation i Örebro kommun behövde förbättras. Men resultatet är oacceptabelt.

Vems fel är det att det har blivit så här?

– Tjänstemännens på kommunledningskontoret. Det var de som ville detta. Det fanns egentligen ingen politik i förslaget.

Men är inte alla beslut i kommunstyrelsen politikernas ansvar?

– Jo, men det är tjänstemännens uppgift att ta fram ett beslutsunderlag som stämmer. Det har man inte gjort det här fallet.

Örebro kommun har tagit fram en rapport om projektet med korttidsrekrytering. Den är kritisk till hur ekonomin hanterades i projektet. Det borde ha funnits med en ekonomisk kalkyl redan när beslutet skulle fattas 2009.

I stället gick tiden. I de formella diskussionerna som ansvariga tjänstemän förde fanns ekonomin inte med över huvud taget. under en lång tid. Först i december 2010 fick politikerna reda på att projektet skulle få stora kostnader, enligt Staffan Werme. Då var alla avtal redan påskrivna med de externa företagen för att ta över korttidsrekryteringen.

I kommunens rapport säger dock kommunens personalchef Carola Lilja, som ansvarade för projektet, att Staffan Werme ”inte ville ha” ekonomiska konsekvenser med i beslutsunderlaget från början. Och styrgruppens tjänstemän uppfattade projektet med korttidsvikariaten som en ”politiskt intressant/prioriterad fråga och att det ska genomföras oavsett extra kostnad”.

Staffan Werme menar att allt detta är gripet ur luften.

– Jag blir upprörd av att läsa sådant. De här tjänstemännen borde veta att en hållbar ekonomi har varit en högst prioriterad fråga för majoriteten.

Kommunalrådet Lena Baastad (S) är upprörd över hur ärendet har hanterats.

– Det är anmärkningsvärt att 22 miljoner kronor har slarvats bort på det här sättet. Vi ville utreda kostnaden redan från början.

Fotnot: NA har sökt Örebro kommuns kommundirektör Staffan Isling och personalchef Carola Lilja, men de har inte gått att nå.

Annons