Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skylta inte med med dåliga språkkunskaper

Undertecknad kan inte sluta att förvånas över språkförfallet på en del av kommunens skyltar. I området där jag ofta rör mig finns ett flertal skräckexempel på dålig svenska. Skyltar som den på bilden finns uppsatta på Slussbron. ”Förbud av fiske från bron”, hur kan någon som åtminstone gått några år i skolan få till en sådan formulering?! Någon form av språkkontroll borde väl ske innan skyltar beställs?

Dessa skyltar är heller inte de enda tokiga i området längs Svartån. Närmare Skebäckbron finns skylten ”Badning förbjuden”, vid Alnängsbadet står ”Hundbad förbjuden” och vid Naturens hus finns skyltning avseende förbud mot fordonstrafik med tilläggstexten ”Gäller ej handikapp och varuleveranser”.

Om formuleringar som de angående bad används kan man väl åtminstone begära att rätt genus används och att det står ”förbjudet”. Ett bättre alternativ vore ändå att på ren svensk skriva ”Förbjudet att fiska från bron”, ”Badförbud” och ”Hundar får inte bada här”. Jag förstår att man på den sista skylten i exemplen glömt ett bindestreck efter handikapp men att skriva ut ”handikapptransporter” hade varit ett bättre alternativ.

Dessa skyltar är exempel från min del av staden men de bör räcka för att få ansvarig på kommunen att göra en totalöversyn av skyltbeståndet då det sannolikt finns liknande avarter på flera ställen!

”EH”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel