Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skyttet behöver ett politiskt stöd

Artikel 3 av 5
Corona: Sport
Visa alla artiklar

Idrotten behöver stöd i dessa hårda coronatider, det är vi alla överens om.

Vissa idrotter behöver ekonomiskt stöd då intäkterna tryter på grund av restriktioner för att inte sprida coronaviruset. Skyttesporten behöver ett annat stöd – politiskt.

Skyttesporten lever med knappa marginaler ekonomisk. Sporten lever främst på ideella krafter så intäktsbortfall är inte den stora faran med corona. Den stora direkta faran är att skyttesporten är i beroendeställning till polismyndigheten.

Bristande aktivitet = ingen ny licens och redskapet får inte behållas. Idrottsutövandet blir omöjlig

Främst kommer pistolskyttet och det helautomatiska skyttet att drabbas av de restriktioner som corona för med sig. Vi har för dessa sporter idrottsredskap med tidsbegränsade licenser som behöver förnyas vart 5:e år. För att få sin licens förnyad ställer polismyndigheten krav på att skyttar ska påvisa aktivitet med sina redskap de senaste 6 månaderna med aktivt skytte i föreningsledda träningar/tävlingar (unika för skyttet att bara pangande räknas som aktivitet, övrig idrott räknar även till exempel tränarens jobb som aktivitet). Bristande aktivitet = ingen ny licens och redskapet får inte behållas. Idrottsutövandet blir omöjligt.

Polismyndigheten har aviserat att corona inte påverkar deras bedömning av aktivitetskravet. Myndigheternas, främst Folkhälsomyndigheten, råd krockar med polismyndighetens inställning. Här behövs det att regeringen pekar med hela handen åt polismyndigheten att corona ställer hinder för att idrottsmän och - kvinnor ska kunna få behålla sina sportredskap.

För övrigt bör polismyndigheten helt fasas ut från inflytande över skytteidrotten, de ser våra idrottskvinnor och -män som potentiella mördare och terrorister snarare än idrottare.

Pär Herrman

ledamot i Sveriges vapenägares förbund

Fotnot: Sverige vapenägares förbund (SVF) är en ideell organisation som hjälper vapenägare med skrivelser till myndigheter, vi verkar för att vapenlagstiftningen ska vara förståelig och tydlig. SVF är officiell remissinstans till Riksdagen och Regeringen i vapenfrågor.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel