Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skyttiaden därIda sköt fullt

Viss spänning låg i luften när skyttarna förberedde sig inför uppgiften i årets Skyttiad. Ida Hedberg, Hällefors skytteförening, tog det lugnt och lyckades också skjuta fullt.

Skyttet ligger i släkten förklarar Ida Hedberg strax innan tävlingsmomentet. Hon fattade luftgeväret för tre-fyra år sedan och blev intresserad. Hon är lågmäld inför skjutningen och fokuserad. Var och en i gruppen har valfritt antal provskott och 20 tävlingsskott som ska avlossas på max 30 minuter. Några är snabba, andra tar mer tid på sig.

– Ida är en av de mer rutinerade, det märks. Hon tar god tid på sig, säger funktionärerna.

Lugnet är kanske det viktigaste av allt. Ida sätter skott efter skott tills bara ett enda återstår. Hon siktar, men tar omtag, drar ett djupt andetag. Och sätter det.

– Det känns jättebra, säger Ida som glädjestrålande tar emot gratulationer från höger och vänster.

Hennes inställning är att varje skott ska sitta mitt i prick. Ida är målinriktad och det ledde till seger i dag.

I stående skytte gör sig Cornelis Lindén, Ljusnarsbergs skytteförening, beredd.

– Första gången jag höll i geväret kändes det tungt. Men det gäller att hitta rätt skytteställning och att koncentrera sig på andningen. Då brukar det gå bra.

Särskilt nervös är han inte.

– Nej, man kan bara göra sitt bästa.

Ett trettiotal skyttar från fyra olika klubbar kamperade i Garhytteskolans skyttelokal. Flera av deltagarna framhöll hur viktigt det är med förberedelserna.

– Man måste vara beredd och inställd på att det ska gå jättebra. Alla dåliga tankar ska bort. Det är inte så svårt, säger Ella Karlsson, Ramsbergs skytteförening.

Resultatet är självklart viktigt, men också att ha roligt.