Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldre dricker – som aldrig förr

Allt fler pensionärer drabbas av alkoholrelaterade skador. Men äldreomsorgen har dålig beredskap för att hantera problemet, konstaterar Socialstyrelsen.

Annons

De senaste 20 åren har svenskens lite krampaktiga syn på alkoholhaltiga drycker lättat något. Men i motsats till vad många trodde har detta inte resulterat i en kraftigt ökad alkoholkonsumtion. I alla åldersgrupper minskar de alkoholrelaterade dödsfallen – förutom bland de äldre. Det konstaterar Socialstyrelsen i en ny rapport.

Andelen äldre som får vård på grund av alkoholrelaterade skador ökar kraftigt, framför allt bland kvinnor. Av 100 000 kvinnor i åldrarna 65-79 år fick 70 vård för en alkoholrelaterad diagnos 2004, jämfört med 100 kvinnor år 2013.

– Alkoholen har blivit både billigare i detaljhandeln och mer lättillgänglig, samtidigt som dagens pensionärer – och då framför allt kvinnorna – har ett annat dryckesmönster än tidigare, säger Charlotta Fondén, utredare på Socialstyrelsen.

Men bara tio procent av kommunerna har rutiner för hur äldreomsorgen ska agera vid tecken på alkoholmissbruk.

– Kommuner och socialtjänsten måste vara beredda på det här, eftersom de kommer att möta de här människorna förr eller senare, säger Charlotta Fondén. (TT)

Mer läsning

Annons