Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Allt är mycket större i dag”

För 20 år sedan var det här glada gänget utbytesstudenter på Högskolan i Örebro. Häromdagen var det dags för återträff, och från världens alla hörn sammanstrålade ett antal av dem för att se sin gamla skola på nytt.

Annons
NU. Till återträffen på Örebro universitet kom i fredags dessa före detta utbytesstudenter; Längst upp sitter Wilma Van Der Linden, (Nederländerna). Övre raden från vänster; Craig Roach (Storbritannien); Dirk Torras (Spanien), Erik Hospers (Nederländerna), Justin Davis (USA), Bevis Watts (Storbritannien), Christopher Tappenden (Australien) och Brian Queen (USA). Längst fram från vänster; Daniel Miller (USA), David Apicella (Storbritannien), Andrew McGeoghan (Storbritannien), Carol Wagner Smyth (Kanada) och Christel Kammers (Nederländerna).

Visst har det hänt en hel del på 20 år. Det blir tydligt så snart de före detta utbytesstudenterna anländer till Örebros universitet, som då var högskola.

– Vägarna är omgjorda. Hur man kör för att komma hit.

– Allt är mycket större idag, och ”the bod” är borta.

The bod? – Ja, vi hade en egen byggbarack som vi kallade så. Den blev vårt tillhåll där vi hade samlingar och efterfester.

Att återträffen blivit verklighet beror på Facebook. Där har gänget en egen grupp, och där har planeringen ägt rum. En stor del i det hela har också Peder Berentsen, före detta örebroare som för 20 år sedan jobbade heltid med att ta hand om de utländska studenterna. Idag hör han hemma i Stockholm, men har förstås hängt med till Örebro.

– Vi har folk från Kanada och USA här. Och från Australien, Nederländerna, Spanien och England.

En snabb koll bland besökarna ger svar på vad man minns bäst från Örebro.

– Slottet var bäst – och tjejerna!

– All historia och arkitektur, den har vi inte i USA.

– Jag gillade att cykla i Örebro. Hemma i Kanada cyklar jag aldrig, det känns inte säkert. Men i Örebro passade jag på.

Då. Så här såg det ut för 20 år sedan, när ett antal utbytesstudenter från andra länder läste på Högskolan i Örebro.

Mer läsning

Annons