Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Axberg kombinerar jakt och konfirmation

Axbergs församling har startat ny konfirmationsgrupp – som inkluderar jägarexamen. "Fokus ligger inte på vapen och dödande", lovar konfirmationsledaren Jesper Nordström.

Annons
I Axbergs församling tar man ett för länets del nytt grepp för att locka unga att konfirmera sig. Församlingen har startat en konfirmationsgrupp som samtidigt tar jägarexamen.

De traditionella konfirmationerna har med åren utvecklats och utrustats med lite annorlunda innehåll. Seglings- och golfkonfirmationer är exempel på specialinriktade grupper.

För några år sedan lanserade värmländska Molkoms församling jägarkonfirmation och nu hänger Axberg alltså på.

– Vi erbjöd faktiskt det här redan förra året, men då var intresset svalt. Vi nådde inte riktigt ut till ungdomarna, berättar Nordström.

Till den här hösten har emellertid ett antal ungdomar nappat. Fem tonåringar deltar i gruppen, som drog igång med ett första möte häromdagen. Samtliga är pojkar. En tjej var anmäld från början, men hon hoppade av.

– Under hela konfirmationstiden kommer vi att träffas varje vecka. Varannan vecka blir det jägarutbildning i Studieförbundets regi och varannan ordinarie konfirmationsläsning.

Jesper Nordström är medveten om att kombinationen konfirmation och jakt kan väcka en del frågetecken.

– Ja, det är jag. Men utbildningens fokus ligger inte på vapen och dödande. Jakt är så mycket mer, exempelvis miljövård. Det behövs jakt för att behålla djurbeståndet i våra skogar på en bra nivå, säger Jesper Nordström, och fortsätter:

– Ska man se rent teologiskt på saken heter det i Bibeln att människan är satt att vårda hela skapelsen. Där ingår förstås också djurbeståndet.

Kombinationen konfirmation och jägarexamen kostar deltagaren 4 500 kronor, vilket motsvarar kostnaden för en jägarexamen.

– Normalt är det ju gratis att konfirmera sig, men församlingen har beslutat att inte subventionera jägardelen, utan den får deltagaren betala själv.

Mer läsning

Annons