Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Baloo barnmorskor ger stöd och hjälp

Amningen som krånglar kan växa till ett stort problem i den nya familjen. Så stort att många mödrar överväger att lägga ner amningen. Till stöd för dem som vill ha hjälp har Etta Crowson och Jennie Kilstam startat den privata amningsmottagningen Baloo.

Annons
Amningshjälp. Jennie Kilstam och Etta Crowson är barnmorskor på BB i Örebro, men driver också den privata amningsrådgivningen Baloo.

Etta Crowson och Jennie Kilstam driver inte bara Baloo amningsmottagning, utan arbetar även som barnmorskor på BB på universitetssjukhuset i Örebro.

– Amningen observeras hos alla som ammar på BB. De som uttrycker att de vill ha extra hjälp får det, men det är inte ofta som problemen hinner uppstå under BB-tiden, menar Baloos barnmorskor.

Jennie och Etta märkte att många nyblivna mödrar behöver stöd och mer information efter att de kommit hem.

Därför startade de Baloo, en privat mottagning för amning. Sedan ett år driver de den vid sidan om arbetet på BB-avdelningen.

– Familjer kommer till oss för att hitta en lösning på något problem. De kanske inte finner glädjen i amningen och då är det viktigt att man får stöd i beslut om andra sätt att ge sitt barn mat och närhet. Kanske vill man delamma i stället eller helt enkelt lägga ner amningen. Vi vill att hela familjen ska kunna känna sig bekväm och nöjd.

Det finns undersökningar som säger att de allra flesta gravida vill amma. Men ändå har vi en statistik som visar att amningsfrekvensen hos nyblivna mödrar minskar.

– De flesta kan amma, men ibland kan man behöva hjälp att komma i gång Det finns mycket man kan göra om amningen krånglar. Suger barnet fel eller har man fått sår kan det göra väldigt ont. Men det går att reparera.

Och det är ingens fel om det inte funkar.

– Det är lätt att mamman skuldbelägger sig själv. Och det är där många amningar slutar. För att undvika det kan stöd och samtal hjälpa.

En annan viktig del är att inte fatta några snabba beslut om amningen, utan i stället låta det ta sin tid.

Ett besök hos Baloo har ingen tidsbegränsning och innehåller samtal och praktiska råd i amningssituationen.

Det kan också handla om att ge partnern stöd.

Och bröstmjölk är den bästa mat ett barn kan få, säger Jennie och Etta. Maten är inte bara skonsam och lättsmält för barnet, den är praktiskt förpackad också.

– Vi brinner för att upplevelsen att mata sitt barn ska vara positiv. Det finns så många möjligheter till det. En obearbetad amning är lika illa som en obearbetad förlossning. Nyföddhetstiden ska helst vara en tid som man kan minnas med glädje.

Fotnot: Mer information om Baloo barnmorskor finns på baloobarnmorska.se

Mer läsning

Annons