Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barndomsminne från 40-talets Örebro: "En kort simtur i ån, och ett litet djupdyk – sedan upp i bassängen"

Artikel 8 av 36
Läsarnas barndomsminnen
Visa alla artiklar

Annons

Oj, vad vinjetten "Läsarnas barndomsminnen" gått och blivit populär! Minnen från hela länet strömmar in, men fler vill vi ha! Tänk dock på att inte skriva alltför långa anekdoter – då får inte hela historien plats i tidningen. Nog om det: Här kommer örebroaren Lennart Janssons tillbakablick.

Till de här trakterna flyttade örebroaren Lennart Jansson år 1940. Foto: Örebro Stadsarkiv

1940 flyttade familjen till Örebro, från Åmål. Pappa fick uppdraget som vaktmästare i Vasakyrkan.

Lägenheten vi flyttade in i var liten, ett rum och kök, Vi var fem personer. Var skulle vi få plats? Ganska snart fick min bror Åke och jag ett rum en trappa upp. Det var bara systern som fick vara kvar i köket. Hon bodde där tills hon vid 18 års ålder åkte till USA .

Kriget satte sin prägel på livet i stan. Jag fick bland annat arbeta med eldningen i pannrummet – ingen vedbit fick vara längre än 25 cm. Det var mycket jobb de smällkalla vintrarna på 40-talet. Alla var tvungna att förse sig med bra vinterkläder. Även predikanterna i talarstolen.

Kriget tog slut på våren 1945. Då började apelsiner och bananer komma ut i affärerna. Var dom kom ifrån var det ingen som egentligen visste.

Svartån mot sydväst, på en bild tagen på 1950-talet. Från vänster ses Konserthuset, Örebro bryggeri samt Kallbadhuset.Foto: Örebro Stadsarkiv

Området där Vasakyrkan ligger är, och var, mycket fint – både sommar och vinter. Kallbadhuset på andra sidan ån var lätt tillgängligt. Inga staket hindrade oss. En kort simtur i ån, och ett litet djupdyk – sedan upp i bassängen. Problemet var att om vakten upptäckte oss kastade han i oss i ån igen. Man fick testa ett par gånger.

Sommaren innebar också sjökrig mot ”fienden” på andra sidan ån. I egentillverkade båtar (tråg ) paddlade vi ut på ån, ja – tror att inga drunknade.

Ur Örebro Stadsarkivs stora bildskatt kommer det här fotot. Det föreställer vinterbadare vid Kallbadhuset på 1950-talet. Foto: Örebro Stadsarkiv

På vintern när isen lagt sig vidtog bandymatcher med olika gäng. Hårda bud i kylan. Det var ju tidigt 40-tal.

Vi paddlade även under Vasabron, och hamnade i de strida strömmarna på andra sidan. Tyvärr fanns inga grabbar på Frimurarholmen. Alltså inga sjöslag. Vi vände hem för att käka kvällsmat. Allt detta med olika kompisar, och ständigt nya äventyr gjorde att min uppväxt, när jag nu ser tillbaka på den, är fylld med stor tacksamhet. Framför allt till mina föräldrar, och uppväxten i Vasa. Jag tror att det är en stor skillnad mellan Åmål och Örebro.

Ett annat tydligt minne är också Hindersmässan som alltid hölls i januari månad. Även i de smällkalla vintrarna på på 50- och 60-talet. Denna mässa började sin verksamhet redan på 1300 talet, enligt gamla uppgifter.

Lennart Jansson, Örebro

När Lennart Jansson och hans familj flyttade till

Vill du bidra med dina barndomsminnen från nånstans i Örebro län?

► Skicka då text, och väldigt gärna gamla bilder, till NA:s familjeredaktion. Extra roligt är det om du vill skicka med en bild på dig själv också, så som du ser ut i dag.

► Om du vill mejla: Då gör du det till [email protected]

► Om du vill skicka med post: Då är adressen NA, Familjeredaktionen, Klostergatan 23, 701 92 Örebro

Alla artiklar i
Läsarnas barndomsminnen
Annons