Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bebisjoller för integration

"Svenska med baby" - så heter ett försök projektet där man för samman nyblivna föräldrar och barn med olika ursprung. Syftet är att låta barnramsor, lek och samtal bryta segregationen.

Annons
Hanan Alshalabi (t v), med sonen Omar, kom till Sverige från Jordanien för snart 1,5 år sedan. Cecilia Fellenius (t h), började gå till

"Blä upp, sa den lilla söta grodan",sjunger föräldrarna sittandes i en ring på Tensta bibliotek. Gruppen "Svenska med baby" träffas där på tisdagar, varje vecka med olika teman. Dagens är babyrytmik.

– Finns det någon sång ni brukar sjunga hemma som inte är på svenska och som ni vill dela med er av? frågar gruppledaren Cecilia Fellenius.

Hanan Alshalabi, som kom till Sverige från Jordanien för snart 1,5 år sedan, sjunger då en sång om våren och sommaren på arabiska. De övriga deltagarna från bland annat Sverige, Somalia och Tunisien försöker sjunga med.

– Vad lärorikt det var att se hur svårt det var att höra och hänga med, säger en av deltagarna efteråt.

Svenska med baby startades av två föräldralediga mammor i Stockholm 2012 och tanken är att segregationen ska brytas, nya broas ska byggas och svenska språket utvecklas.

Det prisbelönta projektet växer snabbt och har även uppmärksammats internationellt. Runt om i Stockholm finns 12 grupper som ses varje vecka, ytterligare tre städer har startat grupper och fler är i startgropen, säger Caroline Uexküll, som är samordnare för Svenska för baby i Stockholms län. Hon började själv gå på träffarna i Alby när hon var hemma med sonen Edward.

– Anledningen till att jag blev så engagerad är att jag såg konkreta resultat. Folk knöt kontakter och lärde sig mer svenska för varje gång, och mötena är ömsesidiga – alla bidrar lika mycket. Ingen ska känna att de kommer för att bli hjälpta.

Hanan Alshalabi har gått på Svenska med baby fem gånger men det här är första gången hon går i Tensta. Hon går både för sin och för sin åtta månader gamla son Omars skull, säger hon.

– Jag behöver vara en del av samhället, jag vill utveckla svenskan och jag vill att Omar träffar andra bebisar.

Hanan Alshalabi flyttade till Sverige sedan hon gift sig med sin man som bodde här, i Jordanien arbetade hon som lärare.

– Jag kom hit och blev gravid och fick Omar. I framtiden vill jag skaffa mig ett jobb, känna mig säker.

På frågan om det är någon skillnad på Svenska med baby-mötena och öppna förskolan i Husby där familjen bor svarar hon:

– Här är det mer fokus på svenskan. På öppna förskolan talar jag arabiska för alla mammor där talar arabiska.

Tiden som föräldraledig kan bli ensam. Samordnaren Caroline Uexküll berättar om arbetet med att nå ut till nyblivna föräldrar.

– Många kvinnor lever väldigt isolerade. Det finns de som har bott här en längre tid och kommit till Svenska med baby och sagt att det är första gången de talar med någon som talar svenska.

– Det saknas mötesplatser. Många går inte till öppna förskolan, att gå dit när man knappt kan svenska känns otryggt, säger hon.

Men för många handlar Svenska med baby varken om svenska eller integration utan helt enkelt om att träffa folk.

– Vi är nästan som ett team här, man längtar hit och vi träffas också utanför gruppen. Vi tar en promenad eller ses och äter falafel och det är folk jag inte hade träffat annars, säger 24-åriga Hali Issa från Tensta.

Hon fick dottern Bella för nio månader sedan och kände inför mammaledigheten att hon skulle sakna att träffa arbetskollegor och vänner. Hali Issa går därför på träffarna i Tensta varje vecka.

– Det är inte fokus på det mångkulturella, eller på svenskan eller att vi ska integreras. Målet är att alla ska kunna känna sig trygga, ha kul oavsett var man kommer i från och känna sig välkomna, säger Hali Issa. 

Fakta om "Svenska med baby"

Startades hösten 2012 och drivs sedan sommaren 2013 av Anna Libietis, med föreningen Internationella Bekantskaper som huvudman.

Verksamheten växer snabbt och sexdubblades under perioden januari 2014 till januari 2015.

Aktiviteterna genomförs i samarbete med lokala aktörer såsom bibliotek, kulturhus och familjecentraler. Grupp- och aktivitetsledare arbetar ideellt.

Huvudsponsorer är Jusek och Axfoundation och verksamheten drivs med stöd av medel ur Allmänna Arvsfonden, Kronprinsessparets stiftelse samt Sparbanksstiftelsen Första.

Har tagit emot 2015 års Martin Luther King-pris, Stockholms läns landstingspris för arbete mot främlingsfientlighet och rasism och Aftonbladets pris Årets Wendela 2014.

Källa: svenskamedbaby.se

Fler integrationsfrämjande projekt

Invitationsdepartementet: Verkar för ett inkluderande samhälle där främlingar blir till middagsgäster, svenskar bjuder hem invandrare som vill öva svenska på middag eller vice versa.

Läxhjälp: Läxhjälp för barn och unga som saknar tillfällen att prata svenska och någon som kan hjälpa dem med deras läxor.

Kompis Sverige: Matchar ihop etablerade och nya svenskar för att skapa varaktiga vänskapsrelationer.

Annons