Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berätta: Hur pinsamt blir det i tv-soffan?

Julhelgen är för många en högtid för film och familjefester framför teven. Men passa dig vid valet av rulle – det kan lätt bli en kväll bakom skämskudden.

Annons

Hur är det  hemma hos dig? Sitter du och skruvar på dig i tv-soffan när det visas sex, eller är du helt oberörd? Berätta genom att kommentera den här artikeln!

Har du överraskats av en oväntad sexscen när du sett på film tillsammans med familjen? Försöker du rodnande undvika ögonkontakt med omgivningen?

I så fall är du långt ifrån ensam. Enligt en undersökning som Svensk Filmindustri, SF, har genomfört, har nästan varannan svensk någon gång känt sig obekväm när man har tittat på film ihop med sina föräldrar, barn eller syskon, och intima scener dykt upp i rutan.

– Reaktionerna är naturliga. Att se sexscener tillsammans är inte förenligt med rollerna man har som förälder och barn, säger Katerina Janouch, författare och rådgivare i sex- och samlevnadsfrågor.

Enligt Katerina Janouch är det snarare relationen än olika åldrar som skapar en situationen som kan uppfattas som jobbig.

– För tonåringar kan man jämföra det med när man plötsligt upplever det som obehagligt att vara naken inför sina föräldrar, eller i det närmaste äckligt att se sina föräldrar nakna.

– Men det kan kännas lika främmande för en 40-åring att se sexscener ihop med sina 60-åriga föräldrar, även om man kanske kan skratta bort det.

Finns det något sätt att komma över den obekväma känslan som båda parter kan uppleva?– Nej, och det är ingenting man behöver göra heller. I sunda relationer mellan barn och vuxna delar man inte på sexualiteten. Vi går inte in i deras sovrum, de går inte i vårt, helt enkelt.

– Jag tror att man får försöka uthärda läget när situationen uppstår. Oftast är det ju ganska korta scener det handlar om. Tycker man att det är jobbigt måste man försöka undvika filmer där det förekommer intima scener.

Sexscener är ingalunda något nytt i filmer, speciellt inte i Sverige. Svensk film vad något av föregångare i genren, med produktioner som ”Sommaren med Monica” och ”Nyfiken gul”. Den övriga filmvärlden har följt efter med åren.

– Man kunde skönja en ökning av intima scener efter videons intrång, då filmtittande slutade vara en offentlig företeelse, och i stället övergå till att bli mer privat.

– Inte minst släppte den amerikanska filmbranschen i det läget en hel del av sin censur, säger Åsa Jernudd, filmvetare på Örebro universitet, och fortsätter:

– Samtidigt finns det en inriktning åt andra hållet också, med stora och dyra produktioner som för att gå ihop ekonomiskt behöver en bred publik och därför inte minst familjesegmentet. De filmerna är ofta mer beskedliga med sexscener.

Mer läsning

Annons