Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berätta: Vad ljuger du om för dina barn?

Tänk dig för innan du drar en vit lögn inför barnen om att glassen är slut eller att det inte alls gör ont hos tandläkaren. Lögnerna kan nämligen smitta av sig och påverka deras ärlighet.
Handen på hjärtat: Drar du vita lögner för dina barn?

Annons
Vita lögner kan påverka barns ärlighet.

Att lögnerna kan påverka barnens ärlighet visar i alla fall ett experiment där 180 amerikanska barn i åldrarna 3–7 år fick genomföra ett lekfullt test.

För hälften av dem började experimentledaren med att ljuga om att det fanns godis där testet skulle äga rum, men erkände snabbt att det var påhittat.

Därefter fick barnet i uppgift att identifiera tre kända karaktärer med hjälp av deras speciella läte eller uttryck, till exempel Kakmonstrets "Jag älskar kakor".

Karaktärerna, i form av mjukisdjur, hade dolts. Sedan spelades "Für Elise", som ju inte är kopplad till någon karaktär.

Strax därefter låtsades ledaren ha ett kort ärende och bad barnet att inte tjuvtitta på det gömda mjukisdjuret under tiden. Väl tillbaka frågade han barnet om hon eller han fuskat.

Eftersom allt filmades kunde forskarna se att de 5–7-åringar som man ljugit för om godiset oftare både tjuvtittade och ljög om att de inte tjuvtittat, enligt studien som publiceras i Developmental Science.

Det kan bero på att de imiterade den vuxnes beteende eller inte uppfattade sanningen som så viktig, tror forskarna som tycker att vuxna bör vara lite försiktiga med lögnerna.

Hur gör du? Drar du vita lögner för dina barn ibland? Vad handlar lögnerna om - berätta i kommentarsfunktionen!

Mer läsning

Annons