Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berghagen - både teddybjörn och grizzly

Lasse Berghagen består både av sött och salt. Snäll som Teddybjörnen Fredriksson och ilsken som en grizzlybjörn. Livsbejakande och eftertänksam om livet efter. Och det bästa av allt: Han är fortfarande aktiv.

Annons

Med "Jennie, Jennie", "Teddybjörnen Fredriksson", "Stockholm i mitt hjärta" och 300 folkvisor har Lasse Berghagen skrivit in sig som en av Sveriges mest folkkära artister det senaste halvseklet. Trots att det var ett tag sedan han tronade som programledare för "Allsång på Skansen" märks uppskattningen. Folk kommer fram med ett tack och autografjägare sträcker ut sina block. Visorna lever ett eget liv och spelas både i sorg och glädje.

- Jag vill säga ett stort tack till svenska folket. Det är kul att folk tar låtarna till sina hjärtan. Om man tittar på "Allsång på Skansen" ser man vad musik betyder för människorna, säger han.

Populariteten har dock ett pris, medger han.

- Jag har varit borta hemifrån mycket, alla nervtrådarna som har ryckts inför premiärer… Men jag ångrar ingenting. Gjort är gjort.

Uppväxten i Stockholm var borgerlig. Mamman var Rödakorssyster, varm och kärleksfull, pappan professor i tandkirurgi och hårt arbetande. Pojken med faderslängtan hade även två omhuldande äldre systrar.

Hans poetiska ådra slog till som en blixt från en klarblå himmel då han läste Nils Ferlins visa "Inte ens en grå liten fågel", blott 14 år gammal.

- Visan gick rakt in i hjärtat och jag fick stor lust att formulera mina tankar på vers. När jag ett par år senare fick en gitarr började jag också komponera musik. Sedan gick det inte att stoppa mig.

Sannerligen inte. Skivkontrakt i 19-årsåldern, svensktoppsdebut med hiten "Gunga, gunga" 1969. Samma år skrev han också visan som för alltid kommer att förknippas med honom: "Teddybjörnen Fredriksson".

- Jag hade ett flöde under skilsmässan från Barbro (Lill-Babs). I visan "Teddybjörnen Fredriksson" finns en enorm längtan efter min dotter Malin. Jag skrev av mig, det var mitt sätt att bearbeta min längtan.

Därmed inte sagt att Lasse Berghagen alltid är lika blid som den omtalade teddybjörnen.

- För det mesta är jag lika vänlig som teddybjörnen, men jag är italienare till mitt temperament. Maktfullkomlighet och orättvisor kan göra mig mig lika fly förbannad som en grizzlybjörn. Men inga långbänkar, ilskan försvinner lika fort som den blixtrar till. Jag är också en romantiker, en blandning av sött och salt.

Under sina 50 år som artist har han satt upp och medverkat i revyer, farser och musikaler. Glöden för att uppträda på scen, att locka till skratt, roa och oroa finns alltjämt.

- Drivkraften är både att glädja och väcka tankar. Mina dikter är ofta djuplodande om livet och döden. Efter döden hamnar kroppen bland maskrosor, men vad händer med själen? Jag grubblar inte, bara grunnar över livets storhet, säger Lasse Berghagen.

Eyal Sharon Krafft/TT

Fakta om Lasse

Namn: Lasse Berghagen

Fyller: 70 år den 13 maj 2015.

Gör: Artist, kompositör och poet.

Bor: Stockholm och Dalarna.

Familj: Hustrun Eva, döttrarna Malin och Maria och fem barnbarn.

Så firar han födelsedagen: "70 är bara en siffra, men lite firande blir det ändå. Kanske sitta på en brygga och äta kräftor."

Om att fylla 70: "Om man betänker alternativet så är jag väldigt glad över att ha varit med så länge och fortfarande vara aktiv. Livet är underbart!"

Motto: "Keep swinging, eller som Teddybjörnen Fredriksson har sagt: Det är bättre med lite otur än ingen tur alls."

Mer läsning

Annons