Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildspel: Kronprinsessans 38 år

Firandet av kronprinsessan Victoria utanför Solliden slutade med uppfällda paraplyer i strilande regn. Men själv tog hon fasta på värmen.– Det är rörande av så många att komma hit, trots vädret.

Annons

Strax efter klockan två kom hon ut utanför slottet till alla de väntande gratulanterna, klädd i småblommig sommarklänning och svagt rosa kofta. Vid sin sida hade hon prins Daniel, prinsessan Estelle och kungaparet.

Kungen ledde födelsedagssången.

– Det var kanske inte som på allsång på Skansen, men jag tycker ni är duktiga i dag, sade han efter "Ja må hon leva".

I sitt tacktal sade kronprinsessan att det stora, årliga gratulationsuppbådet på Öland betyder mycket för henne.

– Även mindre somriga dagar tänker jag på hur många som brukar komma hit, och det värmer mycket.

Victoria vinkade och åskan mullrade i bakgrunden. Lilla Estelle spatserade med ett ljusblått paraply i duggregnet, som sedan övergick i strilande sommarregn. Paraplyerna fälldes upp i folkmassan, medan födelsedagsbarnet gick runt och hälsade och tog emot presenter, bland annat ett långt halsband, som hon trädde om halsen, och en skånsk spettekaka inslagen i cellofan. Prins Daniel fick bistå med att hålla upp ett paraply över henne.

Det traditionsenliga firandet under Victoriadagen lockar årligen tusentals personer – både tillresta turister och ölänningar. Många av dem hade väntat i timmar.

Alexandra Karlsson från Mullsjö var en av gratulanterna.

– Jag gillar kungafamiljen, så jag tycker att det är kul att vara här och titta på dem. Victoria känns jordnära, det gillar jag, säger hon till TT.

Senare på tisdagskvällen väntar fortsatt festande på Borgholms idrottsplats med flera artistuppträdanden, bland annat av Carola Häggkvist och Sven-Bertil Taube.

På programmet står också uppmärksammande av Victoriafonden samt utdelning av Victoriastipendiet, till simmaren Sarah Sjöström.

– Det här har blivit en lång tradition som görs på ett fantastiskt sätt, säger Borgholms kommunalråd Ilko Corkovic (S).

Veckan innebär ett uppsving för besöksnäring och näringsidkare och kommunalrådet hoppas att Victoria ska fira sin födelsedag på Öland även i framtiden.

– Vi hoppas att hon vill fortsätta, för det här betyder mycket för oss. (TT)

Mer läsning

Annons