Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildspel: Stefan, 37 år

I Sverige finns det ungefär en miljon pappor till barn under 17 år. En av dem är Stefan Wahlström i Kumla, han är 37 år. Hur är det att vara Stefan?

Annons
Hämtning. Fanny och Stefan springer till dagis för att hämta småsyskonen Alice och Filip,

För att se Lennart Lundkvists bildspel om Stefan Wahlströms vardag, klicka här!

– Är man i gång så är man i gång, men nu har jag gjort mitt, säger Stefan Wahlström.

Det blev tätt mellan barnen Wahlström. Fanny föddes 2005, Alice på våren 2008 och Filip 51 veckor senare.

– Det var väl inte riktigt planerat, men det är roligt.

Stefan hjälper Filip, två och ett halvt år, med toalettbestyren. Alice hänger honom i hasorna.

– Han håller på att bli rumsren, den här killen, säger Stefan och får bråttom.

Främmande tantBarnen är lite oroliga, de skulle vara hemma och mysa med pappa innan dagis. De hade inte räknat med att det skulle dyka upp en främmande tant. Men efter en liten nappvila och saft med bulle känns det bättre.

Alice och Filip har skolats in på dagis i höst. Mamma Magdalena och storasyster Fanny åkte iväg till jobb och förskoleklass vid åtta på morgonen. Stefan jobbar tvåskift som CNC-operatör på Atlas Copco. Han lämnar de två minsta vid lunchtid. På fritiden är han och Magdalena månskens-bönder, de odlar spannmål på 30 hektar.

– Lantbruket är mitt sätt att spela golf. Du kan inte stressa jorden, den tar sin tid. Du kan så, men sedan måste solen och regnet göra sitt.

Koll på det mestaStefans liv vändes totalt upp och ned när barnen kom, det var ingen enkel omställning.

– ”Jag är gravid” – jaha, man känner ingenting, förstår ingenting. I nio månader står man bredvid och tittar på och kan inte göra någonting.

Stefans vardagssysslor, med maskiner och jordbruk är så påtagligt. Han gör saker med händerna, och har koll på det mesta.

– När man ska ha barn kan man kontrollera absolut ingenting. Det är fascinerande och lite otäckt! Maktlösheten är långt ifrån en traditionell mansroll. Sedan kommer barnet och då förstår man!

Vad förstår man? – Jag vet egentligen inte riktigt vad det är man förstår. Det händer nåt inuti en, barnen är en del av en själv, och man måste låta det hända. Han vet att många äktenskap spricker när barnen är små, och inser att det kanske egentligen inte är så konstigt. Man ramlar ner i ett helt nytt liv, måste lära sig sätta en annans behov främst och blir beroende av sin partner på ett helt nytt sätt.

Magdalena och Stefan kan prata om allt, det är det som är nyckeln i deras förhållande.

Många försöker renovera sig igenom småbarnsåren, men Stefan tror inte att det är någon bra idé. Han och Magdalena var överens: skulle de bygga hus så var det innan barnen kom, annars skulle det tära på deras förhållande.

– Den som säger nåt annat har 36 timmar på dygnet.

Stefan hinner mycket på 24 timmar, hans dygn är fulla av barn och arbete. När han kommer hem från jobbet vid tolv i natt är det tyst i huset. Då kan han känna sig lite ensam.

– Då får jag hoppas att det ligger någon liten och sover i min säng.

Mer läsning

Annons