Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biskopsmumien inte ensam i kistan

Som en tidskapsel från 1600-talets Lund. Så beskrivs den naturligt mumifierade biskopen Peder Winstrup som flyttades ut från Domkyrkan förra året. Nu har kvarlevorna undersökts.

Annons
Den mumifierade biskopen Peder Winstrup var inte ensam i kistan.

Efter skiktröntgen står det nu klart att inre organ på den mer än 300 år gamla mumien har bevarats intakta.

– För vetenskapens skull är det extremt intressant. Det ger en helt ny bild av att kunna följa biskopens levnadstid, men också de sista årens sjukdomar. Så vi kan upprätta en sjukjournal för herr Winstrup, säger Per Karsten, chef för Historiska museet i Lund.

Redan nu står det klart att biskopen lidit av en rad krämpor.

– Det finns spår av tuberkulos, han hade fruktansvärd karies och gikt. Gallblåsan är fylld av stenar och så har han haft artros i lederna.

Biskop Peder Winstrup var biskop i Lund 1638-1679, först dansk och sedan svensk. Han begravdes klädd i sammet och vilandes på malört och humle i en kista i Lunds domkyrka. Men han låg inte ensam i kistan.

– När vi röntgade kroppen dök det upp en sensation. Han har en följeslagare, ett litet foster i femte–sjätte fostermånaden som ligger väl undangömd under biskopens fötter.

Undersökningen fortsätter, och med hjälp av DNA-analys ska man även undersöka huruvida fostret och biskopen är släkt. (TT)

Mer läsning

Annons