Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björnungar födda – framför kameran

Björnhonan Idun vid Järvzoo har fött tre ungar i dag – i direktsändning.

Annons
På Järvzoo i Järvsö föddes på torsdagen minst tre brunbjörnsungar. På bilden ses en annan brunbjörnsmamma med sina ungar födda 2008 på Skansen i Stockholm.

Kameran i idet har suttit uppe sedan den 25 december. Hittills har tittarna bara kunnat se mamman sova, men i morse vid åttatiden föddes en första liten unge. Lite senare kom nummer två och framåt eftermiddagen fanns minst tre ungar i idet. Fler ungar kan kura i mammans päls, konstaterar helahälsingland.se, en av de Mittmedia-sajter som sänder det hela.

– Det är ju jätteroligt! Såvitt jag kan bedöma verkar allt ha gått bra, säger Jens Larsson, vd vid Järvzoo.

Han var till en början lite skeptisk till om det skulle vara intressant att se en sovande björn i direktsändning dygnet runt. Men intresset är stort.

– Det är både spännande och rogivande att titta på henne. Egentligen är inte det som hände i dag viktigast, huvudsyftet är att visa hur det ser ut i ett ide.

Men störs hon inte?– Nej. Det är många som undrar det, men det är kolsvart där inne. Det är en infraröd kamera så hon ser inte något ljus.

Framöver blir det mer aktivitet i boningen. Kameran följer den lilla familjen hela vintern ut.

– Nu är ungarna väldigt lugna, men vartefter de växer till sig kommer de nog att härja runt lite medan mamman vill sova.

Förra gången Idun fick ungar, den gången tre stycken, var på dagen exakt två år sedan. (TT)

Mer läsning

Annons