Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blyghet inte bara av ondo

"jag behöver hjälp. jag är mycket osäker, blyg, tyst och rädd. jag föredrar hellre vara ensam än att vara med andra för då slipper jag att göra bort mig. jag är snart26 år o har varken kompisar eller pojkvän ...”

Annons

Ett nödrop på internet. En ung tjej mår dåligt av sin blyghet. Att vara blyg kan vara ett gissel.Men är problemet blygheten eller omgivningensreaktioner?

Den frågan ställde sig psykologen Nejra van Zalk vid Örebro universitet, när hon skulle doktorera på ungas blyghet och hon kom fram till att, jo, att vara blyg kan vara en tillgång.

– Kanske kan den rent av vara en skyddande faktor, säger Nejra.

Så är, till exempel, blyga människor mindre impulsiva. Det kan vara en fördel i ungdomsåren då många utsätts för en hel del risker.

– Blyga ungdomar har ofta en senare sexdebut, de dricker mindre och gör därmed färre ”dumma” saker.

Sett över tid tycks blygheten inte spela så stor roll. Blyga bildar familj och gör karriär i samma utsträckning som alla andra.

– Dessutom är blyghet inte kopplat till lägre intelligens eller sämre kreativitet, betonar Nejra.

Blyga människor finns över hela skalan. Och när man får veta att stjärnor som Tom Hanks, Elvis Presley, Brad Pitt och Jim Carrey själva anser sig vara blyga då öppnas ett nytt perspektiv.

Andra människor uppfattar ofta blyga som goda lyssnare. De anses också vara tillförlitliga, diskreta och anspråkslösa. I Kina ses blyghet till och med som en bra ledaregenskap eftersom den blyga tänker innan hon talar.

Nejra vill slå ett slag för den blyga personlighetens bevarande och undrar:

– Vill vi verkligen ha ett samhälle där alla är lika? Där alla är framåt och drivande och pratar ohejdat med vem som helst?

Hon menar att alla typer av människor behövs för att en arbetsplats, ja, för att hela samhället ska fungera.

– Vi kompletterar varandra.

Och därför: Är det verkligen så klokt att ta bort vissa egenskaper med hjälp av nässpray? För det är vad man gör nu: oxytocin i sprayflaska och lyckopiller används för att bekämpa blyghet.

Hon tror att vi skulle få ett bättre samhälle om alla vara lite lagom blyga, om vi tog det aningen lugnare och läste av vår omgivning innan vi klampade på.

– Det är dags att definiera om begreppet social kompetens.

En fråga återstår emellertid: varför blir människor blyga?Nejra har inget svar. Egenskapen har alltid funnits och den finns över hela världen. Till och med djur kan vara blyga, det konstaterade redan Darwin.

Vad man vet är att blyga barn ofta blir tuffare med åren, medan blygheten biter sig fast om man känner av den i tonåren. Traumatiska händelser kan ge en knuff och så finns det troligen ett tiotal gener som lägger grunden.

En annan bidragande orsak är att vi väljer vänner som är som vi själva och med tiden blir vi alltmer lika varandra.

– Blyga väljer att umgås med varandra och förstärker därmed egenskapen, förklarar Nejra.

Sedan är det så att många själva skattar sig som blyga, men när man gör vetenskapliga studier är det betydligt färre.

Trots att blyga tillskrivs en hel del bra sidor anses ändå blyghet som något icke önskvärt. Men, tipsar Nejra:

– Om människor med den här personligheten i stället ser sig som ’reserverade och lite mystiska’ skulle omgivningen sannolikt uppfatta dem mer positivt.

Så du som mår dåligt av din blyghet: kanske är det en fråga om vilken image du väljer? Kanske finns det andra som är lika tysta och tillbakadragna som du, men som satsar på en mer ”gåtfull” framtoning.

Mer läsning

Annons