Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brunnsvingel blir folkloreforskning

Hört historien om kvinnan som stoppades för rattfylla, men som bara undvek A-brunnar?

Annons

Den berättelsen har uppenbarligen berört många. Institutet för språk och folkminnen har fått massor av brunnsberättelser på en ny hemsida.

Nyligen skrev flera medier om Linköpingskvinnan som körde vingligt för att undvika A-brunnar.

Händelsen väckte intresse hos folkloristen Fredrik Skott vid Institutet för språk och folkminnen. Han ordnade snabbt en webbenkät där man kan gå in och berätta sin ”magiska” brunnslockshistoria.

– Gensvaret har varit helt enormt. Nästan 200 personer har redan berättat, säger Fredrik Skott.

Föreställningen att brunnslock har olika laddade betydelser är, enligt Skott, exempel på modern folklore; vår tids motsvarighet till äldre tiders vardagsskrock.

– Att inte gå på brunnslock är en blandning mellan lek och allvar. Det är vanligast bland barn och unga men många vuxna undviker också att gå på A-brunnar, säger han.

De äldsta historierna om brunnslocken är från 1950-talet. Regionala skillnader syns redan i materialet. ”K” på ett lock står för ”kärlek”, men kan i Göteborgstrakten också betyda ”kosing” eller ”klöver”.

Fredrik Skotts brunnslocksenkät hoppas nu att uppmärksamheten leder till att fler vill dela med sig av sina brunnsberättelser på www.sofi.se/brunnar.

Undviker eller uppsöker du vissa brunnslock, och i så fall varför?

Skrock om brunnslock

De äldsta exemplen om att gjutjärnslocken till gatubrunnar har ”magisk” betydelse är från 1950-talet.

Olika bokstäver på locken ges i berättelserna olika betydelse. A-brunnar bör undvikas och A kan stå för ”aga”, ”avgrund” eller ”avund”. K-brunnar är positiva och K står för ”kärlek”, ”kosing” eller ”klöver”. V-brunnar är positiva och står för ”vänskap” eller ”vacker”.

Läs mer: sofi.se/brunnar.

Källa: Institutet för språk och folkminnen

Mer läsning

Annons