Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför blir du mer förälskad just nu

Vårljuset gör de flesta av oss piggare. Och kanske även lättare förälskade?

Annons

NA har talat med två professorer som berättar vad som händer i människokroppen då ljuset återvänder.

– Ljus stimulerar hjärnan, påverkar vårt hormonsystem och har en allmänt positiv effekt på människor och andra levande organismer.

Det är professorerna Jerker Hetta och Torbjörn Åkerstedt, båda verksamma vid Karolinska institutet i Stockholm, överens om.

Men gör ljuset att människor lättare blir förälskade på våren?

– Jo, för vi har nog en liten rest kvar av det som finns i den övriga biologiska världen och som syns särskilt tydligt hos fåglarna som ju använder våren till att bygga bo och skaffa en partner, säger psykiatriprofessor Jerker Hetta.

– Det har att göra med att flera av våra system blir stimulerade av ljuset. Men jag kan inte i detalj förklara det, för det finns inte särskilt mycket forskning kring just detta.

Även stress- och sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt håller med om vi har rester kvar av processer som sätter igång partnerletande då vårljuset återvänder. Men att det är knapert med kunskaper om detta.

Desto mer kunskap finns om hur olika hormoner, främst melatoninet, påverkas av ljusets återkomst.

Piggare med ljuset

Melatonin är det hormon som reglerar sömn och vakenhet. I vintermörkret utsöndras betydligt mer melatonin än under den ljusa årstiden vilket gör att de flesta känner sig tröttare.

– Ljuset tränger tillbaka melatoninet och då blir vi automatiskt piggare, förklarar Torbjörn Åkerstedt.

Under månaden fram till vårdagjämningen går omställningen mycket snabbt. Det gör att vissa människors biologiska klocka får svårt att hänga med och de kan då drabbas av vad som i folkmun kallas vårtrötthet.

– Även om de flesta av oss upplever naturens uppvaknande och ljusets återkomst som oerhört positivt finns det också en liten grupp som upplever våren som kravfylld. Så mycket ska hända och man orkar inte riktigt.

Viktiga D-vitaminer

Vårljuset har också betydelse för hälsan eftersom det livsviktiga D-vitaminet bildas i huden när solljuset lyser på den.

– Personer som vistas för mycket inomhus, till exempel många äldre, kan genom D-vitaminbrist drabbas av benskörhet, värk, muskelsvaghet, koncentrationssvårigheter och nedstämdhet.

– Om vi såg till att alla - även äldre - fick vistas i dagsljus en halvtimme om dagen skulle människor dessutom känna sig betydligt piggare, säger Torbjörn Åkerstedt.

Mer läsning

Annons