Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför virkar Louise bläckfiskar

En mjuk och mysig kompis med gosiga armar som finns nära hela tiden. Projektet med virkade bläckfiskar till för tidigt födda barn sprider sig blixtsnabbt genom Sverige. Nu kommer bläckfiskarna till USÖ:s neonatalavdelning.

Annons
Ambassadör. Louise Harker har 44 bläckfiskar och fler är på ingång. Någon gång i juli kommer hon att lämna över allihop till USÖ:s neonatalavdelning. Först ska alla bläckfiskar tvättas och packas var för sig.

Köksbordet svämmar över med torra blötdjur, närmare bestämt virkade bläckfiskar, när Louise Harker packar upp alla paket och påsar. En del har skickats med post, andra lämnats vid dörren eller i handarbetsaffärer i Örebro. Några har hon virkat själv.

– Så här många visste jag inte ens att jag hade, konstaterar Louise Harker som alltså är nybliven ambassadör i Örebro – bläckfiskambassadör.

Det började med att hon surfade runt på internet och letade efter fina virkmönster, när hon hamnade på bloggen babydjungeln och fick läsa om de virkade bläckfiskarna.

– Jag kände direkt att det här vill jag göra. Jag hörde av mig och frågade om de behövde hjälp i Örebro.

Louise blev ambassadör, det vill säga den person som samlar in bläckfiskar och sedan lämnar dem till neonatalavdelningen.

– När jag pratade med neonatal på USÖ hade personalen inte hört talas om det här projektet tidigare. De pratade om det på ett personalmöte och kom fram till att de ville vara med, berättar Louise.

Bläckfiskprojektet startade i början av året när en pappa i Danmark ville ha en bläckfisk till sin för tidigt födda dotter. Han mejlade till virkerskan Josefine Hagen Solgaard och beställde en bläckfisk. Josefine ville inte ta betalt för den utan fortsatte sedan att virka bläckfiskar och startade en insamling som spred sig.

Med inspiration från projektet i Danmark startade snart samma projekt i Sverige. Allt görs på ideell basis via bloggen babydjungeln. Och det sprider sig blixtsnabbt.

Just nu är det 15 stycken ambassadörer och lika många neonatalavdelningar som har anslutit sig i Sverige.

Jeanette Birkholm är en av personerna bakom bloggen babydjungel. Hon berättar att man har märkt att bläckfiskarna ger trygghet till för tidigt födda barn. Barns gripreflex kan annars göra att de drar ut eventuella slangar som de är kopplade till. Med bläckfiskarna kan de hålla i de mjuka armarna istället.

– Bläckfiskarna kan var bra för föräldrarna också. Man är ju oftast helt oförberedd när man får ett för tidigt fött barn. Att känna att det finna andra som tänker på en kan vara ett stöd.

Örebroambassadören Louise har i nuläget 44 bläckfiskar och tre så kallade syskondjur som kan ges till eventuella syskon till de för tidigt födda barnen.

– De bläckfiskar som inte lever upp till säkerhetsreglerna kommer till användning som syskondjur, förklarar Louise.

När Louise ska till USÖ:s neonatalavdelning och lämna bläckfiskarna kommer hon också att ha med sig teckningar och sagor tillsammans med bläckfiskarna. Det är klass 2A på Almbyskolan som ritat och skrivit till de för tidigt födda barnen. Louise mamma Lena är nämligen lärare, och när hon berättade om projeket för sina elever ville de genast sätta igång och rita och skriva.

Flera ambassadörer i projektet berättar om samma typ av engagemang. En klass ska till exempel virka bläckfiskar i syslöjden till hösten, och Jeanette Birkholm på babydjungeln som bor i Helsingborg berättar om en virkad startelva inspirerad av stadens fotbollslag. Möjligheterna är oändliga.

– Jag tror att folk tilltalas av att kunna engagera sig i välgörenhet lokalt. Att känna att man kan göra skillnad genom att virka en bläckfisk. Det är därför det sprider sig så fort, säger Jeanette Birkholm.

Bläckfiskkompis. Lilla Molly är en av många för tidigt födda bebisar som fått en bläckfisk. Henne mamma mailade den här bilden till Jeanette Birkholm på bloggen Babydjungel och berättade att de blivit så glada över att få bläckfisken.
Lika men olika. Bläckfiskarna måste uppfylla vissa regler gällande storlek och material, men sedan är det fritt fram för kreativitet gällande färger och annat.

Virka en bläckfisk (eller flera)

Vill du göra en bläckfisk till för tidigt födda barn? Gå in på babydjungeln.se och klicka dig vidare på ”virka bläckfisk” så hittar du mönster för på virkning och stickning. Där finns också information om material och storlekar.

När du har virkat (eller stickat) en bläckfisk ska du skicka den till en ambassadör som ser till att den når neonatal-avdelningen. Välj vilken neonatal-avdelning du vill skänka din bläckfisk till nedan och skicka den till deras ambassadör. Ambassadörer hittas på babydjungel.se

Ambassadören kommer alltid att tvätta bläckfisken i 60 gram och packa ner den i en påse för att neonatal-avdelningarna ska vara helt säkra på att bläckfisken är säker för barnen.

I Örebro går det bra att hämta mönster och lämna färdiga bläckfiskar på Trend tyg och garn på Köpmangatan samt på Handarbetsboden på samma gata.

Mer läsning

Annons