Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De gav sig ut på en riktig resa

Tre dagar efter att Ann-Kristin Örneland och hennes sambo Benny Flemström gick i pension tog de husbilen och drog i väg. Det blev en nio månader lång resa genom Europa.

Annons
Italien. Ann-Kristin och Benny i Rom framför den bedömda fontänen ”Fontana di Trevi”.

Prag, Rom, Barcelona och Berlin. Bara ett fåtal av alla städer och platser som Ann-Kristin och sambon Benny Flemström han se och uppleva under sitt husbilsår i Europa.

– Det var en perfekt resa att göra första året som pensionär. Vi var oroliga över att pensionen skulle göra livet tråkigt och bestämde att vi behövde ha något att se fram emot, säger Benny.

Båda två gick i pension i september förra året. Tre dagar efter det lämnade de Örebro med sin husbil och kom inte tillbaka förrän lagon till midsommar.

– Vi förberedde oss i ett års tid innan vi åkte i väg. Det är många saker man behöver ha med sig under ett års tid.Det är inte helt enkelt på 15 kvadratmeter, säger Ann-Kristin.

Resan började med en månad i Sverige och fortsatte sedan via Tyskland ut i Europa. Sammanlagt besökte de tio olika länder och oändligt många platser.

– Det var perfekt att åka med husbil, framför allt i storstäderna då det ofta finns parkeringsplatser för husbilar väldigt centralt. Som nybörjare får man också väldigt bra kontakt med andra mer erfarna husbilsförare. De bidrar gärna med tips och råd, säger Benny.

Under resan har Benny och Ann-Kristin inte haft någon fast resplan, förutom några platser som de tänkt besöka under resans gång. Har de gillat en plats har de stannat längre för att utforska den och sedan åkt vidare när de känt sig redo. De har besökt många sevärdheter och tagit vara på stunden.

– Vi har gått på många konserter och föreställningar under resan. Vi är båda framför allt intresserade av klassisk musik och när vi då har kommit till någon storstad och det har passat med konserter så har vi gått på dem, säger Benny.

Paret har ätit god mat, upplevt ländernas olika kulturer och skaffat sig vänner under resans gång.

– Man får fin gemenskap med andra svenskar som också är ute med sina hus-bilar. När vi var i Malaga i Spanien över vintern firade vi jul och nyår med ett norskt, ett danskt och ett svenskt par. Det var väldigt trevligt.

De har sett många trevliga länder och städer under den långa resan och har njutit till fullo av upplevelsen. Men en del platser gav ett större intryck än andra.

– Jag gillade mest Italien med deras goda mat, säger Ann-Kristin.

– Jag uppskattade väldigt mycket området i Spanien runt Malaga och det Engels-ka området Gibraltar. Vi var i Spanien i fyra månader när det var som kallast hemma i Sverige. Men annars tyckte jag att portugiserna var det trevligaste folket, säger Benny .

– Det har varit en underbar resa och vi rekommenderar särskilt andra pensio-närer att göra samma sak, säger Ann-Kristin.

Resan började  i Sverige. Ann-Kristin och Benny åkte sedan ner genom Tyskland, Tjeckien, Österrike, Italien och Spaniens kust. Sedan genom Portugal och Spaniens inland. Slutligen åkte de genom Frankrike, Belgien, Holland och tillbaka genom Tyskland.

Mer läsning

Annons