Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De har varit brevvänner i över 40 år

Ewa Westin och Anne Liv Anderssen började brevväxla när de var tio år gamla. Sedan dess har de hållit kontakten i alla år. I förra veckan träffades de för första gången.

Annons
Brevskrivare. Ewa Westin och Liv Anne Anderssen har inte ens ringt varandra tidigare.

Ewa Westin som bor i stan fick i förra veckan besök av en vän som hon hållit kontakt med sedan hon gick i skolan i Flen, 1972. Liv Anne kom då till Örebro från Vesterålen, vid Lofoten långt norrut i Norge. Det blev ett kärt och väldigt speciellt möte för dem båda.

– När vi gick i fjärde klass hade vår skola ett samarbete med andra skolor som kallades vänorter. Man fick då en brevvän som man skulle få skriva till. Jag och Liv Anne tilldelades varandra och vi har brevväxlat sedan dess, säger Ewa.

Det är första gången

de ses och hör varandras röster. Innan har kommunikationen bestått av hand- och datorskrivna ord.

- I början skrev vi till varandra var tredje månad, men sedan gjorde livet, med barn och familj att vi övergick till att skicka varandra en gåva med ett brev till jul. Men på senare år har vi även mailats och blivit vänner på facebook. Det gör att vi kan följa med i varandras liv på ett helt annat sätt berättar Liv Anne.

- Det är fantastiskt med facebook. På så sätt har vi kunnat hålla kontakten på ett helt annat sätt. Det gör att brevväxlandet går väldigt fort nu för tiden, säger Ewa.

När Liv Anne klev av tåget i Örebro förra måndagen kände hon igen Ewa direkt, trots att hon tidigare bara sett henne på kort.

– Hon ropade, heja Norge! och vinkade en massa. Sedan grät vi lite och kramades, säger Liv Anne.

Konversationerna i breven och via facebook har utvecklats med tiden. När de började handlade det mest om olika lekar och i tonåren kretsade mycket kring snygga killar och i dag vet de det mesta om varandra, ändå var både lite nervösa inför att ses.

– Det var lite som att gå på en dejt. Men jag kände på mig att vi hade e gemenskap som gjort att vi hållit ihop under alla år, säger Liv Anne.

– Ja och nu har vi fikat och haft det trevligt här i Örebro. Vi har även druckit vin och champagne och bara haft det trevligt.

- Ja, och vi har pratat oavbrutet, säger Liv Anne.

De säger att de känner sig nära varandra och att Ewa kommer att besöka Liv Anne i Norge framöver. Men egentligen har de inga minnen av varandra förutom alla de brev som de fått läsa från varandra genom åren.

- Det är helt fantastiskt att vi har häng med varandra så länge. Jag har inga andra vänenr kvar som jag känner från skoltiden, så egentligen kan man säga att Liv Anne på sätt och vis är den vän som känner mig mest av alla, säger Ewa.

Mer läsning

Annons