Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatter, sjukdom och tro

Peter Wingren har besegrat både alkoholism och prostatacancer, och stuckit ut hakan i debatter om djurrättsfrågor, samkönade äktenskap och alkoholpolitik.
På torsdag fyller Askersunds omstridde kyrkoherde 65 år.

Annons
Efter ett hektiskt liv med alkoholism, tuffa debatter och cancersjukdom ser Peter Wingren fram emot en lugnare tillvaro som pensionär tillsammans med hustrun Inger och hunden Saga, en spinone. Han slutar dock inte att jobba i och med att han fyller 65 år utan blir kvar som kyrkoherde i två år till.BILD: PAVEL KOUBEK

Snart tio år har gått sedan smålänningen Peter Wingren började som kyrkoherde i Askersund.

På torsdag fyller han 65, men än går han inte i pension. I två år till ska han leda kyrkan. Sedan ska han och hans fru Inger flytta till huset på Öland.

Peter förklarar att han trivs så bra med jobbet och dessutom vill han vänta med att lämna yrkeslivet tills Inger också gör det, så att de kan gå i pension samtidigt.

Varför blev du präst?– Det var något som drog. Något större än jag själv, något som älskar mig, säger Peter Wingren.

Han beskriver det som en kraft.

– Jag ville tjäna den kraften.

Peter Wingren började dricka alkohol i tonåren.

– Vid 18 års ålder var jag fullfjädrad alkoholist.

Under åren som han drack hade han många kontakter med jourhavande präst som han ringde när han var full. Under de här samtalen växte intresset för prästyrket starkare.

– Tanken hade funnits länge, men man ska på något sätt vara värdig också, säger Peter Wingren.

Han återkommer flera gånger till att han har varit oansvarig och slarvat bort sin tid när han ser tillbaka på sitt missbruk.

Peter Wingren är född i Oskarshamn. Efter flera olika utbildningar och jobb runtom i Småland och Skåne började han 1979 läsa in gymnasieämnen för att bli behörig att kunna studera teologi. Vid 38 års ålder prästvigdes han.

Under alla dessa år drack han. En del jobb blev han av med på grund av alkoholismen, andra klarade han av att sköta. Han understryker att han aldrig misskötte arbetet sedan han blev präst.

När missbruket kulminerade lades han in på behandlingshem 1989. Sedan dess har han avstått från alkoholen.

Peter Wingren har segrat i en annan kamp också. 1999 fick han prostatacancer. Efter operation blev han så småningom frisk.

Efter praktik i Visby och sin första tjänst i Degerfors 1984 började han flera år senare, 2002, som kyrkoherde i Askersund.

Under årens lopp har han tagit många debatter. Kanske har han fått debattlustan av sin mamma Rut som aldrig var rädd för att tala med personer som behandlade Peter dåligt när han var barn.

– Ja, det och min farfars far, Olof, som var med i stadsfullmäktige. Det var engagemang för hela bygden, säger Peter Wingren.

Han säger att likgiltighet är den största synden av dem alla, ord han följer.

Han använder fler ord från bibeln när han beskriver de svaga i dagens samhälle, om den blinda som satt vid vägkanten och ropade på hjälp, trots lärjungarnas försök att tysta honom.

– Vilka är det i dag som ropar vid vägkanten? Jo, de utförsäkrade. De sjuka, säger Peter Wingren.

Han har fått kritik för att han tar upp kontroversiella eller känsliga ämnen i kyrkan.

Efter att han öppet tog ställning för samkönade äktenskap lämnade medlemmar kyrkan, det är Peter Wingren säker på. Även om det inte sades rakt ut förstod han att vissa ansåg att vigselakten var förfulad efter detta, mindre värd. En gång klampade några ilskna personer in på pastorsexpeditionen och röt ”Är det här ni viger bögjävlar?”

Läs mer i onsdagens NA.

Nära vänner. Peter Wingren och kompisen

Mer läsning

Annons