Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den nya levern gav Kent livet tillbaka

Kent Klarvik är innerligt tacksam för att en man en gång sa ja till organdonation. Hans beslut innebar skillnaden mellan liv och död för Kent.

Annons

En ny lever gav honom livet tillbaka. Han var bara arton när han under en kort period använde narkotika och smittades av hepatit B. Hepatiten läkte ut, och sedan träffade han Monica och de gifte sig, fick barn och slog sig ner i Hallsberg. Kent började utbilda sig till sjuksköterska och ville bli blodgivare men när han testades upptäckte man ett virus i hans lever. Han har i långa perioder ätit immunstärkande läkemedel och alltid gått på regelbundna kontroller för att ha koll på sina levervärden.

Tränade löpning

Familjen blev större, Kent mådde hur bra som helst, han tränade löpning och sprang bland annat flera maratonlopp. Men hans hepatit återkom, han åt mer mediciner och levern blev lite sämre hela tiden. Det var ett smygande förlopp, en trötthet som han vande sig vid när kroppen försökte kompensera leverns allt sämre funktion.

2003 tyckte Kents läkare att han skulle göra en transplantationsutredning. Hon visste att försämringen skulle fortsätta, att det som pågick i hans kropp så småningom skulle leda till döden.

– Det var en konstig känsla eftersom jag förutom tröttheten var frisk och jobbade och tränade, säger Kent när han bjuder på kaffe i köket hemma i villan i Hallsberg.

Utredningen ledde inte till någon transplantation den gången. Kent var ”för frisk”. Men sedan kom försämringen gradvis. Tröttheten, förlamande och omöjlig att vila bort. Inte ens semestern kunde råda bot på den. Hösten 2007 insåg Kent att han inte orkade och bad att få bli uppsatt på väntelistan för en levertransplantation.

– Jag trodde att den gamla utredningen gällde men det hade ju gått några år, så den måste den göras om.

Tiden rann iväg

Utredningen drog ut på tiden på grund av en liten förändring på Kents hjärta som måste undersökas. Tiden rann i väg och med den Kents krafter. Han blev allt svagare. När han väl hamnade på listan var han riktigt dålig, skulle inte klara sig någon längre tid utan en ny lever. Hans yngsta son erbjöd sig att donera en del av sin lever till sin Kent, och blev medicinskt godkänd. Han var en ”sista utväg”, om det skulle bli akut risk för Kents liv.

– Min äldsta son skulle bli pappa för andra gången så han var aldrig aktuell, säger Kent.

Trots att han var rörd och glad över sonen Johans erbjudande så kändes det inte bra. Han ville inte att sonen skulle behöva gå igenom en så stor och allvarlig operation.

Väntan var värst, den pågick dygnet runt, väntetiden för en lever beräknades då till minst fyra-fem månader. Kent och Monika måste vara beredda att inom en timme ge sig av mot Huddinge sjukhus i Stockholm.

Packad väska

Väskan packad, alltid med en laddad telefon, aldrig mer än tio mil hemifrån.

Det ringde klockan 23.45 en kväll i mars 2008.

– Vi var förväntansfulla, lite rädda, men mest lättade och med en känsla av ”äntligen, säger Kent.

Inskrivning mitt i natten, blodprover och laddningen inför det som väntade. Det skulle dröja en stund så Kent låg på en brits och vilade så gott det gick, försökte sova. Sedan fick de besked om att den uttagna levern inte höll måttet för transplantation.

Det blev en tung resa tillbaka till Hallsberg.

– När vi kom hem satt vi vid köksbordet och bara tittade på varandra.

Kent mådde allt sämre, fick en smärtsam infektion och måste tappas på vätska från buken men kryade på sig så pass att han kunde promenera de korta sträckor han behövde för att hålla sig i form så att kroppen skulle orka med transplantationen. Han klarade av två timmars arbete per dag, ständigt väntande på en telefonsignal.

Hans chans till fortsatt liv hängde på en annan persons olycka. Det var en märklig situation.

Barnbarn föddes

Den 11 april 2008 föddes Kents andra barnbarn. Några dagar senare är datumet som Kent kallar för början på hans nya liv.

Den 15 april ringde organkoordinatorn och sa att det fanns en lever till honom.

Men något gick fel, sjuktransporten dröjde, dyrbara minuter tickade, Kent vankade rastlöst, spanade efter bilen, ringde till koordinatorn när så pass lång tid gått att hon tvingades höra med kirurgen om det var någon idé för Kent och Monika att åka till sjukhuset, om den donerade levern fortfarande gick att använda.

”Hinner vi?”

Kent tystnar, sväljer.

– Det tog nog inte ens en sekund innan jag förstod, men det hann nästan svartna runt mig innan jag förstod.

Sedan var det full fart, varken rädsla eller förväntan.

– Vi tänkte mer att det får gå som det går.

Det gick bra. Som på räls enligt Kent, även om levern var lite trögstartad. Han blev kvar på Huddinge sjukhus i sammanlagt nitton dagar och flyttades sedan till USÖ där han blev kvar till den 13 juni.

Var omtöcknad

Den första tiden efter transplantationen var han så omtöcknad av mediciner att han var övertygad om att en häst som hette Therese också låg nytransplanterad på IVA. Han skrattar gott åt att han till och med ville presenterade hästen för sina anhöriga.

Det har gått tre år sedan han började sitt nya liv och har en lång rehabilitering bakom sig, har haft ont, är infektionskänslig och kommer att äta mediciner resten av livet med biverkningar som följd. Men han mår bra och jobbar heltid, njuter av livet och umgås med sina barnbarn – och givetvis resten av familjen.

Han är inte nyfiken på vem det var som gjorde hans nya liv möjligt. Han som en gång tog beslutet att donera sina organ efter sin död.

– Han var i min ålder, det är allt jag vet. Jag är djupt tacksam över hans beslut.

Donation

Patienter som väntade på organ 1 juli 2011:

Njure: 626.

Lever: 50.

Lunga: 27.

Hjärta: 23.

Hjärta + lunga: 1.

Pancreas (bukspottkörtel): 3.

Pancreas + Njure: 18.

Tarm: 0.

Cell-öar: 9.

Antal personer registrerade i donationsregistret

6 juli 2011 fanns 1 505 628 personer registrerade i registret.

Källa: Transplantationsenheterna samt Scandiatransplant.

Donera - så gör du

Om du vill donera organ och vävnader efter din död är det viktigt att du tar ställning.

Du tar ställning genom att:

Anmäla dig till donationsregistret

Informera dina närstående

Fylla i ett donationskort

Du kan använda ett eller flera av dessa sätt. De är alla lika giltiga och det är den senaste uppgiften som gäller.

Numera går det att transplantera organ som njure, lever, hjärta, lunga och bukspottkörtel. Det går även att transplantera vävnader som hud, hornhinna, hjärtklaff och benvävnad.

Mer läsning

Annons