Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deras pengar blev en skola

Ingen kan hjälpa alla, men alla kan hjälpa någon och det har de 230 eleverna på Stureskolan i Örebro tagit fasta på. I Ankarstiftelsens regi har de samlat in 80 000 kronor och den här veckan invigs en sydamerikansk Stureskola – i Colombia.

Annons
Tackkort. Här är kortet vi fick från barnen i Colombia när vi skickat pengar till skolbänkar, berättar Emilia Ahlström Karlsson och Lovisa Göranzon.

Eleverna tävlar om att få berätta. Att de har samlat pengar i flera år, att de redan har skickat iväg en del så att det räckt till en brunn och till skolbänkar. Men den här gången, den här gången handlar det om en hel skola. På andra sidan jordklotet.

Vad vet de om Colombia? Vet de var landet ligger?

Nja, det där är lite osäkert. De flesta gissar på Afrika men så småningom hamnar de rätt: i Sydamerika.

Fast sedan vet de desto mer. En farbror från Ankarstiftelsen, som varit i Colombia många gånger, har kommit till skolan och berättat:

– Dom har inget rent vatten och då blir de sjuka, förklarar Katarina Filipovska. Det var därför vi samlade ihop till en brunn.

– Och de har inga sjuksköterskor, fyller Felicia Norén i.

Eleverna vet också att det är dåligt med mat där, att många barn bor på gatorna och att folk är fattiga.

– Och så vet vi att de har fått en ny skola, tindrar Eveline Mossberg.

Vem har fixat den?

– Det har vi!

Idén med insamlingen kom via fritidspedagogen Mariana Lundberg, som tidigare arbetade på Brunnsskolan, där eleverna var med i ett projekt i Ankarstiftelsens regi.

– Jag blev så inspirerad och det var inte svårt att få med Stureskolan, säger hon.

För att få ihop pengarna har eleverna ordnat aktiviteter. Det har varit loppis och kabaréer, frivillig avgift till Sture-joggen och brödbak, där föräldrarna har fått ”köpa av varandra”.

Vad har gett mest pengar?

– Loppisarna, säger Emil Hörnkvist och Ida Sandvall Arvidsson. De har gett 10 000 kronor varje gång.

Och vad kostar skolan?

– Cirka 60 000 kronor.

Men det räcker inte med glada elever – skolans rektor, Birgitta Perols, och läraren Britt-Louise Engberg är just nu i Colombia för att inviga ”Stureskolan Amazonas”. Försedda med Örebroskolans flagga, med vänskapsband från den svenska eleverna och en fotobok har de rest ner för att själva se resultatet av flera års arbete.

En vecka? Det är en lång resa för så kort tid?

– Ja, medgav de, när vi pratade med dem innan de åkte, men det är det värt! Det ska bli oerhört roligt.

Och så påpekade de, för alla eventualiteters skull, att de tar tjänstledigt och betalar resan själva. Barnens insamlade medel går direkt till Colombia så som det ska vara i Ankarstiftelsen.

En sådan här global kontakt är ett lyft i undervisningen, framhöll Britt-Louise Engberg.

– Det blir så konkret, våra barn ser att det handlar om andra barn, och jag brukar säga till dem att kanske kommer de själva att åka dit en dag som sjuksköterskor eller byggare.

Nu, när skolan är klar, vad händer då?

Love Jälevik och Alicia Johnsson hoppas att de ska fortsätta att samla in pengar.

– Det är spännande att tänka på barnen där långt borta och man blir glad när man ser bilderna de skickar till oss, säger Alicia.

Katarina påpekar att alla länder borde ha det lika bra som Sverige, medan Emil summerar deras insats:

– Vi gör det för att fler ska ha det bra.

Äntligen klara. Alicia Johansson, Eveline Mossberg samt Ida Sandvall Arvidsson och Emilia Ahlström Karlsson lyssnar på Sindra Linn Tommysdotter Nyström, som förklarar att det roligaste är att skolan långt borta i Sydamerika äntligen är färdig.
Olika villkor. Felicia Norén, Love Jälevik och Emil Hörnkvist funderar över varför det är så olika i olika länder, varför en del är så fattiga och andra så rika.
Lång resa. Stureskolans rektor, Birgitta Perols, är för närvarande i Colombia tillsammans med ...
... läraren Britt-Louise Engberg för att inviga en ny skola som Stureskolans elever har samlat pengar till.

Mer läsning

Annons