Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dilemma 2: "Hjälp, är min man rasist?!"

I dag fortsätter NA sin serie om dilemman. Förra veckan handlade det om otrohet, här kommer det andra av totalt sex avsnitt.Läs berättelsen här under och reagera i kommentarsfältet! 

Annons
Att ha olika åsikter kan förstås vara berikande för en relation. Men var går gränsen för när det blir ett problem? Kan man leva med en partner som har i det närmaste rasistiska åsikter, om man själv inte har det?

Matilda har bara hunnit någon kilometer med bilen när hon inser att hon har glömt väskan. Attans att behöva åka tillbaka hem nu när Robbans alla kompisar redan har anlänt till herrmiddagen. Jag får smyga in så jag inte stör dem, tänker Matilda för sig själv.

Handväskan ligger kvar på bänken i hallen, precis som Matilda har hoppats på. Precis när hon ljudlöst är på väg ut genom dörren igen hör hon Robbans stämma sticka ut i sorlet från köket:

”Fy fan vad jag är trött på de där jävla utlänningarna som kommer hit och roffar åt sig som parasiter. Vore det val i morgon vet jag precis hur jag skulle lägga min röst.”

Matilda blir stående i dörren. Helt förvirrad. Var det Robban som vräkte ur sig det där? Hennes snälla Robban som aldrig säger ett elakt ord om någon. Pappan till hennes barn, som har klasskompisar hemma från världens alla hörn efter skolan. Tycker han att barnens kompisar också är parasiter eftersom de har föräldrar som inte är födda i Sverige?

I bilen har Matilda svårt att ta till sig vad hon just har hört. Det bästa med att vara gift med Robban är ju att de delar så många värderingar. Eller är det bara en lögn?

Vid frukosten dagen därpå ser Robban trött ut när han äter sin yoghurt med skivad banan.

”Hade ni kul på herrmiddagen i går”, frågar Matilda.

”Ja, det var jättekul. Vi pratade en massa politik faktiskt. Det kändes som om alla lättade sitt hjärta.”

Matilda fryser till is av svaret.

Mer läsning

Annons