Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dilemma 3: "När ni bor här finns det regler"

Ola vaknar med ett ryck av det plötsliga ljudet från tv:n ute i vardagsrummet. Vem tittar på tv efter midnatt en vanlig vardag, tänker han och går ut i rummet.Läs berättelsen här under och reagera i kommentarsfältet!

Annons
Bad cop? När föräldrar har olika regler för barnen uppstår lätt en situation där den ena föräldern framstår som hårdare än den andra. Hur ska man komma överens i det läget?

I soffan sitter Julius med uppspärrade ögon och följer en pågående biljakt i Hollywood-rullen ”The fast and the furious”.

”Vad sysslar du med? Du ska ju upp till skolan i morgon. Högstadiet är inte lekis, det vet du va?”, fräser Ola och stänger av burken.

Julius verkar ärligt förvånad.

”Men vad då? Hemma hos mamma får jag alltid se klart på filmerna som jag har börjat se på. Är du nån slags tv-Hitler”, muttrar Julius och försvinner in på sitt rum.

Det är precis som Ola har misstänkt i några månader – barnens mamma har en annan inställning till hur Julius och hans lillasyster ska uppfostras. Ola måste alltid påpeka att de ska ta undan tallrikarna efter sig, hjälpa till med diskmaskinen, lägga sina smutsiga kläder i rätt högar och läsa läxorna. Det behövde han aldrig göra innan han och Yvonne skilde sig vad han minns.

Vid frukosten tar han upp saken med Julius och lillasyster Hanna.

”Ni får tycka att jag är gnällig, men det fungerar ju inte om vi inte har regler som vi respekterar”, försöker han.

Hanna tittar ner i bordet, medan Julius svarar.

”Det är mycket skönare när vi bor hemma hos mamma. Hon tjatar inte hela tiden.”

Ola inser vad som har hänt: Det har uppstått en situation med en ”good cop” och en ”bad cop”. Och det är han som är den onde.

Mer läsning

Annons