Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dinosauriernas död befriade fåglarna

När dinosaurierna dog ut släpptes fåglarna loss. Nya rön visar att de genomgick en högexplosiv utveckling, en sorts Big Bang, för 66 miljoner år sedan – direkt efter att dinosaurierna utplånats.

Annons
Fåglarna genomgick en explosiv utveckling när dinosaurierna dog ut. På bilden jättehavsörnar i Japan.

Inom loppet av bara 10 till 15 miljoner år uppstod alla nu levande fågelordningar, plus många nu existerande familjer.

– Det rör sig om en extremt snabb diversifiering, och det mesta tyder på att den triggades av dinosauriernas utdöende. Det är rimligt att anta att de konkurrenter som hållit fåglarna tillbaka försvann i katastrofen, säger Per Alström, taxonom vid Artdatabanken på Sveriges Lantbruksuniversitet, och en av forskarna bakom de nya rönen.

De ingår i en serie studier i tidskriften Science och visar ett nytt träd över fåglarnas släktskap och härstamning, samt nya analyser över fåglarnas könskromosomer, deras sångförmåga och deras tandlöshet.

Sammantaget kan man nu säga att fåglarna är den bäst kartlagda av alla grupper av organismer på jorden.

Det nya släktträdet påminner om träd som nyligen tagits fram av svenska och amerikanska forskare, där bland annat falkarna placeras nära papegojorna och sångfåglarna, medan andra rovfåglar hänger ihop med ugglor och hackspettar. Gökarna tycks märkligt nog vara närmast släkt med trapparna.

– Det som skiljer vår studie från de tidigare är att vi har studerat oerhört många fler gener. Vi har analyserat hela arvsmassan hos 48 fågelarter. Det innebär att vi nu har ett träd som nog ligger nära sanningen, säger Alström.

Studien klargör också varför fåglarnas arvsmassa är 70 procent mindre än hos däggdjuren.

– Det kan ha att göra med deras flygförmåga som kräver snabba reflexer, vilket i sin tur lett till att onödigt dna sållats bort, säger Alström.

I en annan studie har forskare delvis rekonstruerat arvsmassan hos den gemensamma anmodern till krokodiler, dinosaurier och fåglar.

Anmodern levde för cirka 240 miljoner år sedan och hade troligen en arvsmassa som förändrades extremt långsamt, precis som hos krokodilerna i dag. Hos dinosaurierna ökade sannolikt hastigheten, och har sedan dess nått topphastighet hos fåglarna vars dna förändras mycket snabbt. (TT)

Fåglarna

Fåglarna härstammar direkt från små rovdinosaurier. En av de tidigaste arterna var Archaeopteryx som levde för cirka 150 miljoner år sedan, i slutet av juraperioden.

Under den efterföljande kritaperioden uppstod flera grupper av primitiva fåglar som alla nu är utdöda. De moderna fåglarna, Aves, härrör från en anmoder som levde för cirka 102 miljoner år sedan.

I samband med dinosauriernas utdöende för 66 miljoner år sedan genomgick fåglarna en explosiv utveckling, en form av Big Bang. Inom 10-15 miljoner år uppstod alla de nuvarande fågelordningarna.

Källa: Science (TT)

Mer läsning

Annons