Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Disneyprinsessa bakom namnlyftet?

Film- och sagofigurer spelar inte en obetydande roll när det gäller popularitet för flick- och pojknamn. Det visar sig inte minst i 2014 års siffror.Vilket av namnen i barometern tror du har en rimlig chans att få ett lyft någon gång?

Annons

Som NA berättade igår har namnet Elsa klättrat till att bli det populäraste flicknamnet. Uppsvinget  kan ha att göra med en viss Disney-film – Frost – där huvudpersonen är en prinsessa som heter just Elsa.

– Det kan bidra även om det inte är säkert att vi kan se ett samband ännu. Elsa har varit ett populärt namn under många år och kom in på tio i topp-listan 2008, säger Katharina Leibring vid Institutet för språk och folkminnen i Uppsala.

Under ganska lång tid har man haft större förkärlek att variera flicknamn och ta in nya sådana. Pojknamn har varit mera stabila och det syns ju på årets lista där Vincent är enda nya på topp-tio. Namn som Molly, ny tia, och Lilly, från tolfte till sjätteplats, har enligt Katharina Leibring gjort en klättring under 2000-talet.

– De är internationella namn, finns i populärkultur och fungerar i många sammanhang. Ett som dock förvånade mig var Celine (78:a och ny på topp-100).

Historiskt sett kan man se att namn brukar komma tillbaka i var tredje generation. Det skulle i så fall kunna betyda en renässans för y-namnen som till exempel Sonny, Ronny och Conny.

– Det kan få en renässans men ligger lite fel i tiden. De var populära på 40- och 50-talet så det är lite för tidigt. Harry har ju redan kommit tillbaka men det är tack vare Harry Potter. De kommer nog, säger Katharina Leibring.

Mer läsning

Annons