Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsfall: Förre rektorn Ingemar Lind har avlidit

Ingemar Lind kom till Örebro med ett uppdrag: Gör högskolan till universitet – något som han lyckades med. I lördags avled förre Örebrorektorn, 81 år gammal.

Annons

- Ingemar var rätt man, på rätt plats, vid rätt tidpunkt, säger Jens Schollin, avgående rektor vid Örebro universitet.

När Lind tillträdde som rektor vid Örebro högskola var det ett klart uttalat mål att bli universitet. Mellan 1990 och 1999 hade Lind tjänsten. När han lämnade över jobbet till efterträdaren Jan Erik Gidlund hade han slutfört uppdraget.

Örebro ansökte tillsammans med Karlstads och Växjös högskolor om att få universitetsstatus. Först fick Örebro och Växjö nej, men politikerna ändrade sedan beslutet och godkände samtliga tre ansökningar.

- Det skedde i en tid då det bildades många universitet i hela Europa. Skillnaden mellan högskolor och universitet var väldigt stor när det gällde forskarresurser. Och utan möjlighet till forskning var det svårt att locka lärare till skolan, säger Jens Schollin.

Schollin uppskattade Ingemar Lind mycket:

- Han var klok, eftertänksam och behaglig. Men samtidigt målinriktad och utrustad med ett stort tålamod.

– Jag skulle säga att Ingemar har haft en oerhört stor betydelse för inte bara skolans, utan hela stadens utveckling, menar efterträdaren Jan Erik Gidlund.

Enligt Gidlund hade Ingemar Lind en inbyggd envishet som kom väl till pass i arbetet med att driva igenom högskolans önskan om att bli universitet:

- Han var inte typen som gav upp. Dessutom fick han människor på högskolan att samlas runt visionen om ett universitet. I det visionsdokument som togs fram tror jag att man egentligen siktade på att bli universitet 2005. Så i själva verket hann man fram sex år i förväg.

Ingemar Lind, som i grunden var matematiker och blev doktor i ämnet i Uppsala, behöll hela tiden en nära kontakt med Örebro universitet. När han lämnade skolan blev han av regeringen utsedd till ensamutredare av högskolans styrning och också styrelseordförande för Högskolan Väst.

Mer läsning

Annons