Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mr Forward Roland Söderberg har avlidit – tog hit stjärnspäckade Liverpool: "Hade inte semester den sommaren..."

Roland Söderberg, mångårig ledare i fotbollsföreningen BK Forward, har avlidit efter en längre tids sjukdom. ”Mr Forward” skulle fylla 83 på juldagen.
– Han har varit sjuk under några år och somnade in stilla under natten till lördag, berättar sonen Ralph Söderberg.

Annons
Roland Söderberg, Mr Forward, har avlidit. Bild: Per Knutsson

Roland Söderberg är en av Örebrofotbollens stora ledare. I 40 år vigde Roland sitt liv åt bollklubben på väster. Han har upplevt både med- och motgång men framför allt har han levt med klubben. Även om Roland, vilket inte många tror, faktiskt har sitt ursprung i ÖSK. Klubben som Forward haft så många fajter med genom årens lopp.

– Jag blev distriktsmästare med ÖSK:s 16-åringar. Gjorde två mål i finalen, berättade Roland i samband med att både han och BK Forward fyllde 75 år 2009.

1951, året efter framgången i ÖSK, hamnade Roland i Forward som på den tiden höll till på Örnsro.

– Jag kom in på ett bananskal. Jag jobbade i en butik på Våghustorget och i en musikaffär på hörnet arbetade Edvin Karlsson som var lagledare i BK Forward. Han märkte att jag var intresserad av idrott och lockade med mig. Jag började spela i Forwards juniorlag som 17-åring samtidigt som jag, väldigt ung, blev sekreterare i fotbollssektionen.

Den unge Söderberg blev klubbens springgrabb. Lämnade sportbrevlådor med laguppställningar till tidningsredaktionerna och bokade bilar eller tåg till bortamatcherna. Några år senare, drygt 20 år gammal, blev Roland ordförande i fotbollssektionen.

På 60-talet flyttade klubben till Trängen samtidigt som A-laget gick upp i division 3.

– Genom att flytta till Trängen nådde vi ut i bostadsområdena Baronbackarna, Markbacken, Varberga och Lundby där väldigt många talanger kommer ifrån. Det blev lyckat. Det är dom områdena som skapat Forwards fina ungdomsverksamhet.

I Stjärnhusen bodde en pojke vid namn Hasse Borg. Han debuterade i A-laget i en bortamatch mot IFK Västerås 1970 och blev så småningom Forwards första storspelare.

1979 tog Forward steget upp i näst högsta divisionen med en ålderstigen Thomas Nordahl som öste in mål. Men Nordahl gick sönder året därpå, missade hela vårsäsongen, och sejouren i fotbollssocieteten blev bara ettårig trots att laget klarade 0–0 i derbyt mot ÖSK på Eyravallen.

Klivet tillbaka togs 1986 med talanger som Pelle Blohm och Magnus Erlingmark i laget. Snabbt var ÖSK framme med värvarhåven och det blev braskande rubriker.

Om det ibland kärva förhållandet till storebror ÖSK sade Roland:

– Även om det var en del skriverier och diskussioner i medierna så ordande det upp sig. Vi släppte de flesta som ville till ÖSK och det var inga stora summor vi fick.

Bästa spelaraffären under Rolands epok var just försäljningen av Blohm och Erlingmark.

– Vi fick en bit över hundra tusen per gubbe. Jag förstod att de skulle slå. De var ju färdiga när de gick.

Ändå är det en, i jämförelse, mer anonym ÖSK-export som var Rolands absoluta favoritspelare under alla år: Sven ”Giggi” Andersson.

Forward hade sin sportsliga storhetsperiod i slutet av 1980-talet med 1989 som toppår. Då slogs Forward om en allsvensk plats med Anders Wengrud som tränare.

– Vi ledde med 1–0 mot Åtvidaberg i en höstmatch på Trängen. Då toppade vi serien och det var inte många omgångar kvar. Men Åtvid kvitterade till 1–1 och serieledningen försvann. Sen fick vi torsk med 5–0 mot Motala i matchen därpå.

Rolands kanske största bedrift var när han lyckades locka stjärnspäckade Liverpool till Örebro 1986.

– Jag såg en notis om att Halmia skulle möta Liverpool på Örjans vall. Jag har alltid hållit på Liverpool och gör det än i dag. Jag gick och funderade några dagar innan jag ringde upp Liverpools manager och frågade om de kunde tänka sig att spela en match till i Sverige. Det kunde han, även om det kostade. Närmare bestämt 300 000 kronor plus fritt uppehälle i fyra dagar, berättade Roland i NA-intervjun 2009.

Rokand kunde aldrig då drömma om den hysteri som följde.

– Det ringde folk från alla håll och frågade efter biljetter och sponsorerna stod i kö.

Telia gick in som huvudsponsor och tio andra sponsorer sköt till 20 000-25 000 kronor var. Liverpools spelare fick bo och äta gratis på Grand, Forward behövde inte betala en krona.

– Redan före avspark var matchen ekonomiskt i hamn och vi tjänade 300 000-400 000 kronor på arrangemanget.

När Liverpool tränade på Trängen kom närmare 3 000 åskådare för att titta på Kenny Dalglish, Ian Rush, Bruce Grobbelaar och de andra stjärnspelarna som örebroarna bara sett på tv tidigare. Roland kläckte idén att spetsa Forwards lag med spelare från hela länet för att ytterligare öka intresset. Spelarna plockades ut av sportjournalister på NA och Örebro-Kuriren, och laget gick under benämningen Länslaget. Liverpool vann matchen med 3–1 efter två straffmål av dansken Jan Mölby inför 9 543 åskådare på Eyravallen.

Efteråt var det bankett på restaurang Lorry innan spelarna försvann ut i nattvimlet på Strömpis.

– Jag hade inte semester den sommaren, påpekade Roland.

Roland Söderberg sörjs närmast av hustrun Karin, döttrarna Katarina och Anna-Carin Söderberg, sonen Ralph, samt fyra barnbarn.

Roland Söderberg festar ihop med Liverpool-legendarerna Kenny Dalglish, Ian Rush och Bob Paisley på nattklubben Lorry i Örebro efter matchen 1986. Arkivbild

LÄS OCKSÅ: Mångårige ÖSK-basen Åke Granath har avlidit

Mer läsning

Annons