Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dumpad - och sen då...

Ett underligt kvitto. Mumlande telefonsamtal i hallen sent på kvällen. Nya kläder, mer tid framför spegeln, många ovanliga ärenden. Det är ofta små detaljer som väcker misstanken: Han/hon är på väg att lämna mig...

Annons
Prinsessan Madeleine och hennes fästman Jonas Bergström valde nyligen, efter medial kontrovers som hävdade att Jonas varit otrogen, att gå skilda vägar.

Att bli dumpad av den man lever med är för de flesta en katastrof. Allt man drömt, allt man litat på, allt man satsat på ligger i ruiner.

Kaos och förvirring. Vrede och förtvivlan. Hur ska man kunna härbärgera alla känslor som väller fram med vulkanens styrka?

En liten tröst i eländet kan vara boken ”Dumpad – så kommer du över honom” av Gudrun Ekstrand, universitetslektor i pedagogik. Boken vänder sig, som synes, till övergivna kvinnor och frågan är självklar: varför har du inte tagit med männens upplevelser?

– Det var meningen från början, säger Gudrun Ekstrand. Jag tog kontakt med forskare och började leta efter män som kunde berätta. Det vara bara det att ingen ville berätta. Inte för mig i alla fall.

Det kan bero på att hon är kvinna, tror hon.

Sådana här undersökningar bygger på tillit och hade hon haft en manlig forskarkollega som kunnat sitta med killarna i bastun hade det kanske fungerat.

– Men jag hade ingen sådan kollega och fick lägga ner projektet.

Efter att ha intervjuat 30 kvinnor som blivit ”dumpade” började Gudrun Ekstrand skönja ett mönster.

Hon såg hur de gick in i olika faser av chock, sorg, depression, ilska, vrede och hat för att sedan börja bearbeta alla jobbiga känslor och så småningom gå vidare med sina liv.

Något du vill poängtera?

– Jag vill understryka den övergivna kvinnas rätt att ’hämnas’ på honom genom att få använda grova ord som ’skitstövel’ och ”kräk”, ord hon aldrig förr använt om honom, och genom att berätta om hans dåliga sidor, något hon inte heller gjort tidigare.

Det är för att återställa balansen, menar Ekstrand.

– När han lämnat henne står han som ’segrare’ och hans nya kvinna är dramats ’prinsessa’. Exfrun ligger på botten som en slaskhög, förbrukad och tillintetgjord. För att återskapa jämvikten måste hon förminska honom genom att, till exempel, avslöja hans obehagliga sidor för vänner och bekanta.

Förr fick kvinnor inte göra det, påpekar Ekstrand. De skulle tiga och lida. Följden blev att de fortsatte att hata mannen hur länge som helst.

– Men får hon ur sig de negativa känslorna så kan hon gå vidare och det är inte helt ovanligt att kvinnan med tiden även kan bli vän med sitt ex.

Hämnden kan ta sig, i efterhand, ganska skrattretande uttryck. En kvinna klippte sönder mannens frack, en klippte bort alla knappar i hans kläder och en tog med sig varenda glödlampa när hon lämnade hemmet för sista gången. En annan valde att kissa i hans skor och en slängde ut hans dyrbara kamera genom fönstret.

– Hellre se honom arg än likgiltig, konstaterar Ekstrand.

Ett annat sätt för kvinnan att markera sitt nya liv är genom att skapa ett eget revir, skriver Ekstrand. Bor hon kvar i det gamla hemmet ska hon se till att få ut honom och hans saker och byta lås.

– En del män fortsätter att gå i sitt gamla hem lite som det passar dem, en slags reträttplats om den nya passionen inte skulle hålla. Det ska hon inte acceptera.

Kvinnan måste vidare lära sig säga nej till mannens krav på hjälp med än det ena och än det andra.

– Det lilla ordet ’nej’ kan helt ändra balansen mellan de två.

I och med skilsmässan måste kvinnan också sluta önsketänka om att allt ska bli ”som förr” och börja utgå från sina egna och barnens behov. Hon bör också, skriver Ekstrand, behandla mannen som en ”potentiell fiende”.

– Nu har han en ny kvinna vid sin sida som kan få honom att bryta alla överenskommelser.

Lita inte på honom, kräv skriftliga avtal, manar de kvinnor Gudrun Ekstrand intervjuat.

– Ett dåligt samvete kan snabbt försvinna.

Tre filmdumpningar vi aldrig glömmer

Elin i ”Fucking åmål”

Alexandra Dahlströms karaktär Elin tröttnar på sin pojkvän Johan. Under en stilla filmkväll hemma med några kompisar går hon in i ett annat rum, ringer till Johans mobil (Johan sitter då kvar i rummet Elin nyss lämnade) och förklarar att hon vill göra slut.

Will i ”Notting hill”Hugh Grants vardagliga rollkaraktär förklarar för Anna (Julia Roberts) i sin bokaffär att han inte alls kan bli tillsammans med henne. Hon är för känd, tar relationen slut skulle han tvingas se henne överallt. Filmpubliken gråter – åtminstone fram till sista scenen.

Bianca i ”10 thing I hate about you”

Skolans hunk Joey Donner inleder ett semiförhållande med skolans sötaste tjej Bianca Stratford. Han är bara ute efter en enda sak (gissa vad!), och när Bianca får reda på hur det ligger till gör hon slut med Joey genom att, ähum, sparka honom i skrevet på avslutningsbalen.

Mer läsning

Annons