Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter 80 år är det dags för Jormans debut

I helgen ställer 80-åriga Kerstin Jorman ut sina akvareller.– Ska jag göra det någon gång får jag göra det nu, jag kan ju inte vänta tills jag är 90 ...

Annons

Kerstin har alltid ritat och målat. Hon växte upp i en sportintresserad familj i Örebros kanske mest välkända hus: Villa Haganäs vid Hagabron.

– Farfar Israel byggde Haganäs, han och hans bror Per Eriksson ägde en snickerifabrik på väster. Min pappa är uppväxt i villan och sedan växte även jag och mina två syskon upp där.

Kerstin beskriver barndomen som helt underbar: kärleksfullt och bortskämt.

– Men jag skötte mig inte så bra i skolan. Jag satt bara och ritade och ritade och ritade, så jag fick underbetyg i ämnet ordning.

Kerstin valde att utbilda sig till lärare i Göteborg och där träffade hon blivande maken Göte Jorman. Efter examen återvände Kerstin till Örebro, gift och gravid med första barnet. Totalt fick makarna fyra barn, två flickor och två pojkar, under en tidsperiod på sex år.

– Jag gick aldrig tillbaka till läraryrket utan ägnade mig åt familjen.

Barnen och maken har varit huvudfokus samtidigt som konsten alltid funnits där. Under åren har Kerstin färgat och sytt kläder, gjort lapptäcken, tecknat och målat i diverse tekniker.

– Jag har samlat på mig grymt mycket verk, det är inte klokt, säger Kerstin och berättar att hennes garderober och klädkammare är fulla av tavlor.

Under åren har det blivit många kurser i måleri och teckning, både i Stockholm och i Örebro. När barnen flyttat hemifrån valde Kerstin och Göte att köpa ett hus vid Hårsfjärden i Stockholms skärgård 1986.

– Det var ett riktigt pangstället. Men det var inte så kul att sitta där och titta på havet bara jag och maken och en hund ...

Redan 1991 gick flyttlasset tillbaka hem till Örebro. Kerstin började leta målarkurser på hemmaplan och kom i kontakt med kursledare Mitzi Haraldsson.

– Nu har jag gått hos Mitzi i över 20 år.

På tisdagar målar Kerstin akvareller och på onsdagar med oljefärg.

– Egentligen är akvarellen roligast. Då måste man ha kunskap om pigment, det är mer spännande.

Nu i helgen tar Kerstin steget ut och visar upp 15 av sina akvareller på Concrete Studios i Centralpalatset, tillsammans med kurskamraterna Kristina Törnqvist och Elisabet Andersson.

Tavlorna som hon valt ut till utställningen är abstrakta med inslag av figurer.

– I början målade jag bara människor: kroppar och ansikten. Nu är det mer färg, sådant som jag tycker är snyggt. Man måste ju testa något nytt.

Är du nervös inför utställningen?

– Nej, förvånansvärt lite. Det ska faktiskt bara bli roligt, konstaterar Kerstin.

Mer läsning

Annons