Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjen som vågade välja sin dröm

De valde varandra, och förverkligade sin dröm. Familjen Hoelstad i Lännäs har gjort det som de drömde om – de pendlar mellan Nya Zeeland och Sverige.
– Vi vill uppmuntra andra att följa sin dröm.

Annons
på väg  mot drömmen. ”Vi valde varandra. Om vi inte har varandra spelar ingenting annat någon roll.” Nu åker familjen Hoelstad till Nya Zeeland igen.

Odensbacken. Allt började år 2000, när Ingrid och Ola var nygifta.

– Vi var backpackers på Nya Zeeland. Vi reste runt och jobbade för mat och husrum på olika farmer. Vid ett tillfälle stannade de på ett kafé i Golden Bay.

– Han som drev kaféet hade förverkligat sin dröm om att skapa en plattform för kultur, mat och möten. Han var en överlevare från 1960-talet som tyckte att samhället hade ett lite för högt tempo.

Ola och Ingrid började fundera. Över en kopp kaffe formade de drömmar om sin egen framtid.

– Vi var i det skede där vi sökte en rikning i vårt fortsatta liv tillsammans, säger Ingrid.

De ville skapa en liknande verksamhet i Örebrotrakten. En mötesplats för kultur och lokalproducerad ekologisk mat.

Kaféet de satt på var en gammal teater och en kreativ miljö. En mötesplats för människor från olika delar av samhället, från kostymer till dreadlocks. Hur kan vi förmedla samma känsla hemma? tänkte Ola och Ingrid.

Väl hemma hittade de Lännäs södra skola, som hade en osedvanligt trevlig gympasal. De släppte sina jobb inom drama och musik, renoverade hela huset och med fokus på mat, måltid och möten byggde de upp en verksamhet på landsbygden. Barnen Engla och Alvin föddes 2002 och 2005. Kaféet byggdes ut med bageri, och paret startade kurs- och konferensverksamhet. På några år hade de skapat en helårsverksamhet.

Det var då det. 2009 hade de jobbat hårt i några år, och fick känning av den berömda väggen.

– Vi hade ett stående skämt de gråa och regniga vardagarna. ”Vi åker tillbaka till Nya Zeeland igen”, berättar Ola.

En novemberdag 2009 gjorde Ingrid slag i saken. Utan att berätta för de andra i familjen köpte hon fyra biljetter till Nya Zeeland.

– Vi reste iväg i tio veckor. Det var det bästa vi kunde ha gjort! Det räddade oss som familj och det vi hade byggt upp med Englas skafferi.

– Vi valde varandra. Vi tänkte att om vi inte har varandra spelar ingenting annat någon roll.

Ola och Ingrid reste dit igen – fast nu tillsammans med barnen. De köpte en bil och reste runt och jobbade för mat och husrum för att att dryga ut sin reskassa. Det gick över förväntan.

– Vi levde enkelt och sunt.

Efter resan kom de hem med ny energi, och till en ny säsong på Englas Skafferi

Tre resor till har det blivit sedan dess. Under de senare resorna har de haft jobb på ett och samma ställe, bland annat på the Wholemeal Café, där allting började. Barnen har gått i Nya Zeeländsk byskola.

Ola har arbetat som barista och Ingrid som bagerska. Och nu var det dags igen. Den fjärde oktober reste familjen tillbaka, den här gången i åtta månader.

– Vi har fått jobb på en fiskrestaurang på Sydön. De sökte folk som kunde kaffe och bröd, och vi fick jobben.

Skolan i Sverige har de kontakt med på distans.

– Vi har ett jättebra samarbete med barnens skolor, som hela tiden har stöttat oss.

Under alla resorna har familjen skrivit om sitt liv i en blogg. I vintras föddes idén att göra en bok av texterna i bloggen. I boken kombineras recepten från Englas Skafferi med reseskildringar och bilder från Nya Zeeland. Boken, som de gett ut i egen regi, har precis kommit ut i handeln.

– Det är en inspirationsbok. Vi vill uppmuntra andra att våga leva sin dröm. Våga prova det man drömmer om, gå inte bara och fundera. Av oss har det krävts en viss envishet.

För det har inte varit lätt.

– Processen att söka visum till Nya Zeeland är krävande. Det är inte bara att åka dit och bo, myndigheterna vill veta vad de kan ha för nytta av oss. Vi måste visa att vi har en sysselsättning som är relevant för landet.

Familjen har hyrt ett hus som de ska bo i i staden Oamaru, en stad som är ungefär lika stor som Arboga.

– Drömmar kan förverkligas. Stora som små. Det tar ofta lite längre tid än man tror, men det går. Det är ett av budskapen med boken, säger de.

– Det blir ju sällan som man tänkt sig, men vi kan se en röd tråd genom vår strävan. Det har stärkt oss som familj.

– Jag gillar det goa lugnet man får när man har lyckats förverkliga en liten bit av sin dröm, säger Ingrid.

Boken ”Englas Skafferi – den första koppen kaffe, resorna och recepten” finns i bokhandeln, på Länsmuseet i Örebro och via www.denförstakoppenkaffe.se.

nya zeeland. I början av oktober reste familjen Hoelstad till Nya Zeeland för att bo och jobba i åtta månader. Karta: Google maps

Mer läsning

Annons