Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farliga ämnen kvar i leksaker

För tio år sedan förbjöd EU den mjukgörande ftalaten DEHP, som bland annat förekommer i leksaker. Nu visar ny forskning att det ämne som har ersatt DEHP också är hormonstörande.

Annons
Ftalater. Används som mjukgörande ämne i bland annat plastleksaker.

Tillverkare av bland annat barnleksaker behöver tillsätta ett mjukgörande ämne i till exempel vinyl och PVC-plast. När DEHP förbjöds inom EU 2007 sedan det visade sig ha hormonstörande effekter, ersattes det i stor utsträckning av ett annat kemiskt ämne från ftalatfamiljen, DiNP.

En forskning vid Karlstad universitet visar nu att DiNP har liknande skadliga egenskaper som DEHP.

– Man har plockat bort en mjukgörare och ersatt den med en annan och nu verkar det som att den har precis samma effekt som den gamla hade, säger Carl-Gustaf Bornehag, professor i folkhälsovetenskap och forskaren bakom studien, till SVT.

NA berättade för ett år sedan om biologen och författaren Anna Froster, vars bok ”Den flamsäkra katten” tar upp flera kemikaliebovar i vår närmiljö. Froster är inte överraskad av resultatet från den nya forskningen.

– Industrin ligger ofta ett steg före. När ett ämne förbjuds finns redan ett nytt klart. Eftersom det är långa beslutsgångar innan ett ämne kan förbjudas har industrin alltid ett försprång, säger Froster, och fortsätter:

– Det måste till en omvänd bevisbörda anser jag. Industrin måste först bevisa att ett ämne är ofarligt innan man använder det. Inte tvärtom, som det är i dag.

Forskarna vid Karlstad universitet undersökte närmare 200 pojkar som alla var 21 månader gamla, berättar SVT. Man mätte pojkarnas AGD, det vill säga avståndet mellan anus och könsorganet. Måttet påverkas av hormoner under tiden som foster och vuxna män med fertilitetsproblem har enligt tidigare studier ett kortare AGD. Forskarna tog urinprov från pojkarnas mammor när de var gravida i tionde månaden och det visade sig att högre halter av DiNP hade ett samband med kort AGD.

Tänker du på vilka leksaker du köper? Klicka på kommentarslänken här uppe till höger. 

Bakgrund

För ett år sedan berättade NA om Anna Froster, biolog och författare som för Naturskyddsföreningens räkning undersökte sitt eget hem på spaning efter kemikaliska substanser. Favoritleksakerna, stekpannan, bakpappren – alla visade på höga värden av i olika utsträckning farliga substanser.

I boken ”Den flamsäkra katten” berättar hon bland annat om ftalater, ett ämne som tillsätts hårdplast för att mjuka upp materialet. Ftalater finns i en lång rad olika varianter. 2007 kom en ny lagstiftning inom EU, som bjuder flera av dem i barnartiklar, såsom leksaker och nappflaskor.

Mer läsning

Annons