Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fest för tacksamhet och gemenskap

Fokus på tacksamhet och att vara tillsammans med sina nära och kära. Därför firar familjen Michels i Norra Bro högtiden Thanksgiving.

Annons
Traditionell mat. Kalkonen väger över fem kilo och ska stå i ugnen i fyra timmar.Foto: Lennart Lundkvist

Örebro. Enligt den amerikanska traditionen firas Thanksgiving fjärde torsdagen i november, och NA kommer mitt i förberedelserna under torsdagseftermiddagen. Det doftar gott från köket. Therese har förberett den fem kilo tunga kalkonen, som står i ugnen i fyra timmar.

– Inuti lägger man i så kallad stuffing, det vill säga fyllning. Den jag gjort består av brödbitar, selleri, lök, torkade tranbär, timjan och salvia, berättar Therese.

Fyllningen gör att köttet blir saftigt, och när kalkonen är klar tar man ut fyllningen igen och serverar på ett fat.

Förutom kalkon har Therese också förberett pumpapaj. Det är en kryddig paj som förutom mosat pumpakött också innehåller julkryddor som ingefära, kanel och nejlikor, samt sötad kondenserad mjölk. Pajen serveras med grädde och glass.

Ett annat vanligt inslag på Thanksgiving-menyn är sötpotatis.

– Vi firar Thanksgiving lite som ett knytkalas, och en av våra gäster kommer att ta med förberedd ugnsbakad sötpotatis, som vi serverar med apelsinglaze, berättar Therese.

Till kalkonen serveras också ”green beans casserole” (en gratäng på gröna bönor), och potatismos.

Familjen har rötter i USA, där pappa Grant är född och uppvuxen. Therese har studerat där i omgångar och familjen har en stor släkt även där.

– Det är enormt stort i USA, berättar Therese. Totalt får man fyra dagars ledigt från jobbet, vilket är mycket med amerikanska mått mätt. I vissa familjer är det större än jul.

Hon firade Thanksgiving under sin studietid i USA.

– Mitt intryck var att att det förbereddes väldigt mycket fin och god mat, men också att många tog sin tallrik och sedan satte sig framför tv:n. Under Thanksgiving spelas nämligen viktiga matcher inom amerikansk fotboll, och många är väldigt fotbollsintresserade. Så Thanksgiving är traditionellt också en stor idrotts- och tv-helg.

Men alla gör förstås inte så, poängterar Therese. Och under familjen Michels fest blir det ingen tv-tittning. I kväll bjuder de hem medlemmar ur den församling som de är med i Örebro, församlingen Eklesia. Totalt kommer de bli cirka 20 personer på festen.

Thanksgiving handlar inte om att ge varandra gåvor som på julen, berättar Therese. Fokus ligger i stället på själva tacksamheten.

– Vi firar det med att tänka lite extra på vad vi är tacksamma för, både under det gångna året, men också i stort. Under en stund under festen kommer alla att nämna för varandra vad de är särskilt tacksamma för, berättar Therese. Dessutom blir det nog en hel del sång och lek, eftersom många av gästerna är barn.

Pumpapaj. Pumpapajen är en söt efterrätt och serveras med grädde och glass.

Mer läsning

Annons