Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler drabbas av svåra bristningar

Andelen kvinnor som drabbas av svåra bristningar i samband med förlossning ser ut att öka igen. Stockholmssjukhusen ligger i topp – och en orsak kan vara den pressade arbetssituationen.

Annons

I fjol drabbades 6,2 procent av förstföderskorna av svåra bristningar i bäckenbotten vid förlossning, enligt statistik från Socialstyrelsen. Den nedåtgående trenden vid mitten av 2000-talets första decennium ser därmed ut att vara bruten, och jämför man med början av 1990-talet har andelen drabbade mer än fördubblats.

Om de senaste årens ökning är verklig, eller bara en följd av att vården blivit bättre på att registrera skadorna, är enligt Socialstyrelsen oklart.

– Men vi jobbar utifrån att det är en ökning som måste hanteras. På många sjukhus har man också infört tydliga rutiner där varje fall med svåra bristningar gås igenom. Tyvärr ser det ännu inte ut att ha gett något resultat, säger Karin Gottvall, utredare på Socialstyrelsen.

Det är stora skillnader mellan olika landsting och sjukhus. Högst andel drabbade förstföderskor, 7,4 procent, fanns i Stockholms län, och lägst i Norrbotten, 3,8 procent.

– Att det är så stora skillnader mellan sjukhusen är det som är mest allvarligt, säger Karin Gottvall.

En möjlig bidragande orsak är den pressade situationen inom förlossningsvården som råder på vissa håll i landet. Barnmorskor i Stockholm har tidigare slagit larm om att läget är ohållbart och att vården inte längre är säker.

– En stressad situation kan ju leda till att man forcerar en förlossning fast man inte borde. För att det ska gå ihop rent logistiskt eller för att man inte hinner reflektera, säger barnmorskan Kristina Ågren Silfer som arbetar på Karolinska universitetssjukhusets förlossningsavdelning.

Vårdförbundet har tidigare pekat på att barnmorskor kan ha upp till tre kvinnor i fullt värkarbete samtidigt.

– Man blir ju splittrad. Kanske är man inte ens inne på rummet då barnet kommer ut. Jag tycker att man ska kunna vara inne hos en födande kvinna om hon behöver det, säger Kristina Ågren Silfer.

Cecilia Ekéus, docent vid Karolinska institutet, framhåller andra orsaker till att fler ser ut att drabbas av svåra bristningar – bland annat den ökade övervikten bland gravida.

– Stora kvinnor får större barn och stora barn är en starkt bidragande orsak till svåra bristningar. Jag tror också att man i dag diagnostiserar mer noggrant och därmed hittar fler, säger hon.

Svåra bristningar som skadar ändtarmsmuskeln ökar risken för inkontinens och smärtor i underlivet. Om skadan upptäcks finns goda möjligheter att kvinnan genom operation blir återställd.

– Men det är klart att en stor bristning är förenad med smärta, och det kan ta tid innan allt fungerar som det ska igen, säger Karin Gottvall. (TT)

Skillnader mellan landstingen

Svåra bristningar (grad 3 och 4) vid vaginal förlossning per landsting 2013:

Stockholm: 4,9 procent

Västerbotten: 4,7 procent

Dalarna: 4,2 procent

Gotland: 4,0 procent

Kalmar: 4,0 procent

Skåne: 4,0 procent

Gävleborg: 3,7 procent

Uppsala: 3,2 procent

Västernorrland: 3,2 procent

Västra Götaland: 3,2 procent

Jämtland: 3,1 procent

Värmland: 3,0 procent

Jönköping: 2,9 procent

Västmanland: 2,7 procent

Örebro: 2,7 procent

Blekinge: 2,4 procent

Östergötland: 2,4 procent

Halland: 2,1 procent

Kronoberg: 2,1 procent

Norrbotten: 2,1 procent

Källa: Socialstyrelsen (TT)

Mer läsning

Annons