Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Flickors aktiviteter ifrågasätts alltid"

– Hästkultur och stallkultur verkar öka flickors självkänsla, säger Bodil Formark, koordinator för nätverket Flick-forsk.
Samtidigt vill hon nyansera bilden av flickorna i stallet.

Annons

Tidigare forskning har kommit fram till att den kultur som utvecklas i stallmiljön har sidor som förstärker egenskaper som kontroll, styrka och en aktiv inställning till omvärlden.

Man lär sig hantera ett starkt djur och får en chans att utveckla handlingskraft och självständighet.

– Samtidigt kan man inte säkert veta vad som är orsak och verkan, säger Bodil Formark.

– Ridsporten är i hög grad en medelklassport. De ungdomar som håller till i stallen har liknande klasstillhörighet. Det krävs föräldrar som har råd, tid och möjlighet att stötta. Det är också en värld med hårda normer om hur man får vara och inte vara.

Hon menar att det finns en risk att man bara ser en sida, att man väljer att bara se att flickorna stärks av stallkulturen. Skötseln av hästen kräver att man utvecklar en stor tilltro till den egna förmågan. Men det är inte så enkelt att man kan säga att stallkulturen fostrar starka kvinnor.

Bodil Formark ser även en paradox mellan den sentimentaliserade bilden av hästkulturen och verkligheten. My little pony och andra kulturbilder ger en drömsk, lite fånig bild.

– I praktiken är vardagen för hästflickan det motsatta. Det handlar om att skaffa sig kunskap, arbeta hårt tillsammans och testa sina hinder

Det finns ett ständigt analyserande av vad flickor gör och inte gör, ett behov av att skilja ut dem. De får inte riktigt ha sina aktiviteter för sig själva. Men det är sällan man diskuterar om det är bra för pojkar att spela fotboll.

– Flickors aktiviteter ifrågasätts alltid. Det finns ett krav att det som de håller på med ska fostra dem till rätt sorts kvinnor. Och vad det är har varierat över tid.

Vi hamnar lätt i en dikeskörning, antingen är flickornas aktiviteter nyttiga för dem, eller så fokuserar vi på problemen.

– Ibland kanske vi bara ska låta dem hålla på.

Fotnot: Nätverket Flickforsk samlar forskare inom humaniora och samhällsvetenskap, som på olika sätt forskar om flickors villkor.

Mer läsning

Annons