Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Födelsedag: ”Historier ska kännas i själen”

Det är tio år sedan Shima Niavarani påbörjade sin bana som professionell artist. Sedan dess har det blivit allt från tv-serier till solomusikal. Till hösten gör hon debut med sin första filmhuvudroll.

Annons
Shima Niavarani tycker att det är värdigt en konstnärsperson att ha mycket prestige, för att visa att man har respekt för sitt arbete.

På många sätt är det svårt att tro att Shima Niavarani bara fyller 30 år. I hennes bagage finns ett fyrtiotal produktioner, däribland solomusikalen "Shima Niavarani är en Übermensch" som även har visats på SVT, ett stort antal pjäser, tv-serien "Allt faller", radio, Allsång på Skansen och mycket mer. Debuten och genombrottet var hon via Riksteatern med den egenskrivna monologen "Autodidakt i enmansakt". Året efter sattes föreställningen upp på Södra teatern i Stockholm.

- Det betyder att jag har tioårsjubileum som professionell skådespelare. Och nu ska jag skriva en ny soloshow, säger hon hoppfullt, men inser snabbt att den får vänta tills nästa år.

Först till hösten verkar arbetsschemat bli en aning luftigare. Fram till dess är det minst sagt späckat. Under året har hon bland annat spelat in den kommande julkalendern och andra säsongen av "30 grader i februari", i vilken Shima Niavarani har en biroll. På det har hon gjort sin första huvudroll i en långfilm i "She’s wild again tonight" som har premiär i höst. Just nu är hon fullt upptagen med inspelningen av tv-serien "Boymachine". Skillnaden mellan teater och film är att det i teatern är längre processer och mer fördjupning, men också långa analystimmar. I filmen är det mycket mer press på skådespelaren att leverera i stunden.

- Samtidigt finns en stor lust och engagemang. Och jag har ju världens roligaste jobb!

Som artist har Shima Niavarani många bottnar. Här ryms skådespeleri, sång, ståuppkomik, regi, dramaturgi och så vidare.

- Min drivkraft? Förvandlingen och magin. Och att berätta historier som känns in i själens alla skrymslen.

Huruvida det är bra eller dåligt bedömer hon själv. Och hon är en hård domare som ställer höga krav.

- Folk kan fråga om jag blir stressad av recensioner. Det är klart att jag bryr mig om vad andra tycker, men den största pressen kommer ändå från mig själv. Jag har mycket prestige och tycker också att det är värdigt en konstnärsperson att ha det. Det betyder att man respekterar sitt arbete mycket. Att man inte kompromissar, att man inte är en opportunist. Men man måste ha kul också. Har man inte det är det bara att packa ihop lådan och gå hem. För då har publiken inte heller kul.

När du ser tillbaka tio år, vad har förändrats?

- Svårt att säga, men jag är nog mindre osäker. Samtidigt har jag blivit mer ödmjuk. Mycket har förändrats, men det är en hel del som är sig likt. Ibland kan jag tycka att jag var klokare då. Det är ju ingen rak linje. Man blir nödvändigtvis inte en bättre person bara för att åren går. Man får väl bara inse att man är den man är nu.

Lena Wreede/TT

Drömmen är en film

Namn: Shima Niavarani

Fyller: 30 år den 7 juli 2015.

Bor: På Södermalm i Stockholm.

Familj: Mamma, pappa och bror. Och en massa vänner.

Gör: Artist.

Aktuell: Spelar i den nya tv-serien "Boymachine" som börjar sändas i TV 4 i höst. Gör huvudrollen i filmen "She’s wild again tonight" med premiär i höst.

Om att fylla 30: "Det känns som att fylla 29."

Så firar jag födelsedagen: "Jag ska försöka samla nära och kära som jag tyvärr inte har träffat på ett tag. Min bror fyller år samma dag. Det var vältajmat av mina föräldrar."

Motto: "Den som har roligast vinner."

Ligger på nattduksbordet: "Lena Dunhams "Not that kind of girl". Den är jättebra. Sedan läser jag en bok om filmteori som heter "20 master plots" av Ronald B Tobias."

Vill göra i framtiden: "En egen film är en långsiktig dröm."

Mer läsning

Annons