Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Föreningslivet har ett stort värde”

Utmärkande för en eldsjäl är ett brinnande intresse, en passion och vetskapen att pengar inte är allt här i världen. Sådan är örebroaren Assar Hörnquist.

Annons
En eldsjäl. Assar Hörnquist engagerar sig i film och patientföreningen T-PRO. Foto: Anders Erkman

Sedan ungdomen har han, vid sidan om studier och jobb, engagerat sig ideellt utan tanke på att bli ekonomiskt rik på sina bisysslor.

Han talar om det stora värdet i att vara aktiv i en förening. Det handlar om att lämna sitt eget skrå och upptäcka omvärlden och folket i den.

– I en förening får du möjlighet att träffa olika sorters människor med olika bakgrunder. Sådant berikar, säger han.

Det är nog inte alls konstigt att han tänker på detta vis, före detta folkskollärare som han är. Han söker kunskap och vill sprida kunskap. Folkbildning är ett ledord.

På 1960-talet vidareutbildar han sig som lärare inom det naturvetenskapliga området, men på fritiden blir han tidigt en humanist.

I Örnsköldsvik i mitten av 1950-talet odlar han och andra cineaster sitt intresse inom ortens filmklubb. De ser inte bara dåtidens nya filmer utan också de gamla filmerna som inspirerar unga regissörer och som kommer att bilda skola. I Örnsköldsvik är han med om att starta Filmrutan, en tidning som fortfarande lever.

När de unga filmentusiasterna möts handlar samtalen inte bara om torra fakta kring film utan också om innehåll, om hur filmerna berättar, om vad filmerna egentligen förmedlar, känslor, mänskliga relationer, bland annat. Således samtal om livet som filmerna speglar.

– När jag senare flyttade till Örebro i början 1980-talet startade vi Filmstudion här och den levde fram till 1996. Det var mycket fina år med Filmstudion, minns Assar.

Han ägnar filmen massor av tid genom åren. Typiskt för en eldsjäl.

– Någon frågar sig kanske varför jag lägger ned så mycket tid, men det är egentligen mycket enkelt. Jag får så mycket tillbaka. Det är stimulerande att möta människor.

Ni läste nyss att Filmstudion upphör i mitten av 90-talet, men Assar ger inte upp för det.

– Jag är med i en grupp som ser och diskuterar äldre filmer på Senioruniversitetet i Örebro, till exempel Metropolis (1927) och Cabaret (1972). Efter filmerna talar vi om dem. Där är diskussionerna som är mycket givande.

På senare år har Assar engagerat sig i en annan förening i Örebro, T-Pro, en förening som inte bara riktar sig till män med prostatacancer, den vanligaste, men inte mest uppmärksammade cancerformen i Sverige.

Assar har en prostatacancer som upptäcks 2001 då han är 69 år. I föreningen arbetar han nära Kjell Lindblom. (Det är han som tipsar NA om att Assar är en eldsjäl.) De båda poängterar att diagnosen prostatacancer inte är någon dödsdom. Det är möjligt att leva ett rikt och aktivt liv med cancern. Jo, det finns fysiska och psykiska biverkningar i samband med behandlingen, svåra för en man att acceptera, men det finns trots allt gott liv.

Inom föreningen vill vi höja kunskapen om prostatacancer. Det gäller inte bara männen som drabbas utan även deras närstående och andra som på något sätt kan beröras av prostatacancer. Hos vissa är intresset stort, hos andra inte. Vi har försökt få komma till PRO och SPF och berätta, men därifrån har intresset dessvärre varit svalt, men vi har inte gett upp.

– Vi har möten och ibland föreläsningar med läkare och pratstund efteråt. I samband med våra möten är det nog ofta män som frågar, men till vårt bord med informationsmaterial är det ofta kvinnor som kommer och frågar.

Närmast i tid väntar, 26 november, en föreläsning i Wilandersalen på USÖ, Universitetssjukhuset i Örebro, med Ralph Peeker, docent och överläkare i urologi vid Universitetssjukhuset i Göteborg.

– Han är en färgstark föreläsare som vi är glada för att ha lyckats engagera. En eftertraktad föreläsare som Kjell Lindblom fångat, säger eldsjälen Assar Hörnquist.

Mer läsning

Annons