Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forskare varnar: Barn äter upp tvättmedlet

Amerikanska forskare varnar för att engångsförpackningar av tvättmedel, så kallade pods, är farliga för barn som tycker att de ser ut som godis.

Annons

Den nya studien visar att 17 230 barn under sex års ålder mellan 2012–2013 svalde, andades in eller på annat sätt utsattes för tvättmedel i vattenlösliga behållare. 769 av dem tvingades att läggas in på sjukhus, varav ett barn dog.

Enligt forskarna går det blixtsnabbt för barn att få i sig förpackningarna och därmed stora mängder av giftiga kemikalier.

- Pods är små, färgglada och kan se ut som godis för små barn, säger Marcel J Casavant, en av forskarna bakom studien, i ett uttalande.

Det är främst ett- och tvååringar som råkar få i sig tvättmedlet. Ungefär hälften av de drabbade i studien kräktes, medan andra började hosta eller fick andnöd, ont i ögonen eller blev slöa.

Forskarna rekommenderar att föräldrar till små barn i stället använder traditionellt tvättmedel, som är betydligt mindre giftigt.

På svenska Giftinformationscentralen har man inte märkt några större bekymmer av att barn får i sig tvätt- eller diskmedel i portionsförpackningar.

- Risken kan ju finnas att barnen lockas att stoppa dem i munnen, men förpackningarna har inte lanserats på samma sätt i Sverige, säger överläkare Mark Personne.

TT

Mer läsning

Annons