Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från Lindesberg till svensk presshistoria

Han räddade Aftonbladet och Expressen, ledde TV4 och DN och fostrade en hel generation höga mediechefer. Thorbjörn Larsson, som började sin bana i Lindesberg, är en del av svensk presshistoria, men numera trivs han med livet som pensionär.

Annons
Thorbjörn Larsson fyller 70 år.

Han har berättat historien i tidigare intervjuer. Men den är så pass avgörande för hans framtida yrkesval och drivkraft att han tar den igen: Under gymnasietiden i Lindesberg startade han skoltidningen "Bryt med vitaminer" tillsammans med några kamrater, bland andra Anders Gerdin som många år senare efterträdde honom som chefredaktör på Aftonbladet.

Thorbjörn Larsson skrev en ledare i skoltidningen om en gymnastiklärare på skolan som mobbade elever som inte ville hoppa över plinten. Då blev han uppkallad till rektorn och fick sänkt betyg i uppförande, vilket bara förstärkte hans gryende känsla av att journalistik är viktigt och kan påverka samhället.

Och att den kan vara bra underhållning - rätt inställning om man vill göra karriär på kvällstidning. Och vilken karriär han gjorde sedan. Han klättrade snabbt på Aftonbladet och blev chefredaktör. Då var tidningen i djup kris och Larsson ser det fortfarande som sin största bedrift att han fick ”Bladet” att gå om Expressen.

Han satsade tidigt på digital utveckling och ett mer ”tvåkönat” tilltal som lockade kvinnliga läsare. Han lyfte många medarbetare och formade åtskilliga framtida mediachefer, som Lena K Samuelsson, Otto Sjöberg och Sakari Pitkänen.

Eller för den delen Amelia Adamo som han rekryterade till Aftonbladet och som han också levde med under många år. Paret beskrevs som det mäktigaste i mediebranschen, och Thorbjörn Larsson som epokgörande tungviktare i densamma.

Hur trivdes du i den offentligheten?

- Jo, lite smickrad blev man väl. Men jag har aldrig tyckt att själva idén att stå på scenen och vinka är det primära, utan det är att jobba för att vi ska vinna. Det har drivit mig hela tiden.

Vinnarlusten alltså, men också en vilja att ta strid för de svaga. Den går längre tillbaka än till en skoltidningsartikel som tog ställning mot mobbning. Han växte upp i ett arbetarklasshem i Kopparberg, med en bror som var utvecklingsstörd. Hela familjen kämpade hårt för att ge honom en bra tillvaro. Det gav perspektiv som Thorbjörn Larsson fortfarande bär med sig.

Vid 64 års ålder drog han sig tillbaka och trivs nu med sin pensionärstillvaro. Han reser gärna, och tillbringar somrarna på lantstället på Dalarö där fästmön Madeleine har introducerat honom för trädgårdsarbetets oanade fröjder.

Kan du sakna makten uppe i medietoppen ibland?

- Nej, jag saknar den inte. Jag tyckte att makten var viktig för att kunna göra förändringar. I grunden tror jag att det hänger ihop med att jag inte vill vara i underläge.

- De som inte kan försvara sig är lätta att hoppa på. Och de som är i underläge, dem har jag under åren velat hjälpa.

Malin Eijde/TT

Det här är Thorbjörn

Namn: Thorbjörn Larsson

Fyller: 70 år den 8 juni 2015.

Gör: Publicist och före detta chefredaktör för Aftonbladet 1987-1997, chefredaktör för Dagens Nyheter 2006-2009, vd för TV4, styrelseordförande för Expressen och Skånemedia. Numera styrelsemedlem i Actionaid, och i Störd och stolt. Jobbade som ung journalist i Lindesberg.

Bor: På Södermalm i Stockholm och på Dalarö.

Familj: Fästmön Madeleine Halvarsson. Två vuxna barn, Kristoffer och Josefine, med respektive, och ett barnbarn.

Så firar jag födelsedagen: Med familjen.

Om att fylla 70: "Sifferkombinationen 70 är rätt trist. En del utgår väl ifrån att man är trött och sliten. Men jag känner mig rätt pigg och det beror bland annat på att vi har en promenadgrupp som ses vid Slussen varje måndag, och börjar veckan med att göra något ihop."

Blir lycklig av: "Min familj."

Styrka: "Att jobba med förändringsarbete i krissituationer."

Svaghet: "Otålig. Det fick jag höra senast igår."

Saker som engagerar: "Att ställa upp för människor som har problem."

Mer läsning

Annons