Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från psalmer till Uggla och Bon Jovi

Musiken på en begravning håller samman gudstjänsten eller ceremonin, och är för de allra flesta anhöriga en viktig del i ett värdigt avslut. Det är inte bara psalmer som är populära vid det sista avskedet.

Annons
Magnus Uggla, Johann Sebastian Bach och Bon Jovi är artster vars låtar spelas flitigt på begravningar.

Birgitta Lovén driver Nerikes Begravningbyrå tillsammans med sin man Håkan. Där träffar hon Moni Höglung, som är pastorsadjunkt och Ingrid Misgeld som är kyrkomusiker. De ser begravningsmusiken som ett sätt att minnas den som gått bort och reflekterar över hur anhöriga brukar tänka med musikvalet.

– När det kommer till psalmerna finns det oftast ett fåtal som de flesta väljer av så som ”Blott en dag” och ”Härlig är jorden”, säger Moni Höglund och får medhåll av de andra.

Om man bortser från psalmerna så finns det en hel del sånger som är populära att ha vid en begravning och där går det att se hur folk inspirerats av musik från radio och tv.

– En ny sång som blivit väldigt efterfrågad i år är Olle Ljungströms ”Jag och min far” som Magnus Uggla framförde i tv-programmet Så mycket bättre, säger Moni Höglund.

Birgitta Lovén berättar att hon och hennes man också sett programmet och konstaterat att låten skulle bli väldigt efterfrågad, vilket den också har blivit.

– Den är väldigt känslosam och har man en pappa som ska begravas så finns de rätta orden redan där, säger Birgitta Lovén.

Enligt Ingrid, Birgitta och Moni finns det många sånger som man märker har en koppling. Oftast är det texten som är avgörande men generationen som den bortgångne tillhör spelar också in. Vad personen tyckte om är ofta avgörande för musikvalet och texterna innehåller många gånger texter om hoppet att man ska ses igen.

– En del människor önskar versioner på rocklåtar som ”Tears in heaven” av Eric Clapton och It´s my life” med Bon Jovi, säger Birgitta Lovén.

Ingrid Misgeld fyller på med fler exempel:.

– Efter det att Eva Cassidy dog var det väldigt många som ville ha hennes version av ”Fields of gold”. En annan sång som har hängt med i snart tio är ”Håll mitt hjärta” som framförts av Björn Skifs och Carola, berättar hon.

Tröstevisa med Benny Andersson och Evert Taubes låtar är vanliga. Birgitta Lovén säger att en del har en röd tråd genom begravningen som symboliserar den som ska begravas, exempelvis havstema.

– Det är viktigt att man får vara personlig i sitt val. Ibland är sorgen så tung att man inte orkar tänka på musikval, då kan det vara skönt att få hjälp med att tänka omkring musiken, säger Moni Höglund.

– En önskan jag får är att det ska vara ljust. Många tror att det blir tungt med orgel men det behöver det inte bli. Ett bra exempel är ”Bachs Air”. Min önskan är att fler valde klassiskt på begravningar. Många klassiska stycken är både ljusa och upplyftande, säger Ingrid Misgeld.

ett sista farväl. Musiken är ofta en central punkt i begravningen där den avlidne och/eller anhöriga valt med omsorg. Illustration: Riad Al-Khiat$RETURN$$RETURN$
Samlad kunskap. Moni Höglund, Ingrid Misgeld och Birgitta Lovén pratar om begravings-musik.Foto: Madeleine Persson$RETURN$$RETURN$
STOCKHOLM 20090707  Magnus Uggla under Allsång på Skansen på tisdagskvällen.  Foto Britta Pedersen / SCANPIX Kod 10500$RETURN$$RETURN$
Annons