Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frida reser på heltid

Frida Öijerholm och partnern Jacob Ode lever sin dröm: De är heltidsresenärer. De senaste fem åren har de rest i 20 länder.I sommar startar deras livs resa.

Annons
– Man behöver inte ha mycket pengar för att resa, bara vara smart. Det säger Frida Öijerholm, som är heltidsresenär sedan fem år.

1 Ni ska bila genom fem kontinenter. Berätta.

– Vi åker i juni. Vi har köpt en van som vi ska bygga om till husbil. Vi börjar i Sverige och åker österut till Centralasien och östra Asien. Sen skeppar vi över bilen till Kanada, där vi jobbar som skidinstruktörer. Vidare kör vi genom Kanada och USA till Centralamerika där vi jobbar som dykinstruktörer. Därefter reser vi i Sydamerika, skeppar bilen till Sydafrika och bilar upp till Nordafrika. Det ska bli jäkligt roligt! Vi blir borta mellan två och tre år.

2 Och hur bygger man om en bil?

– Det vet inte vi heller, men det går att lösa. Det finns mycket inspiration på nätet och jag känner många hantverkare sedan jag gick på Tullängen. Vi ska isolera, bygga säng, förvaring och ett portabelt gaskök. Man kan bygga om på vägen.

3 Hur började resandet för dig?

– Jag har drömt om att resa sedan jag var 14. Sedan jobbade jag på Startcentrum i Örebro och trivdes jättebra, men när jag var 23 tänkte jag nu eller aldrig. Jag bestämde mig för att vara backpacker i Nya Zeeland och bokade en enkelbiljett. Det var där jag och Jacob blev ett par. Sedan dess har vi varit på resande fot. Det är fem år sedan.

4 Hur försörjer ni er?

– Man behöver inte ha mycket pengar, bara vara smart. Tricket är att jobba där man tjänar bra och resa där det är billigt. Till exempel jobbade vi på en skidskola för barn i Schweiz och reste därefter i Nepal. Vi fick flyg och uppehälle en månad, för skidskolan hade ett samarbete med ett barnhem där vi var volontärer. Vi har inga kostnader. Vi couchsurfar mycket (bor på folks soffor reds anm.) Det är ett bra sätt att träffa folk och uppleva kulturen. I Vietnam och Kina har vi färdats på cykel. Det är lite svårare med couchsurfing på landsbygden, men i Vietnam är det tätt med billiga hostel mellan byarna. Vi är dyk- och skidinstruktörer, min man är fotograf och retuschör och jag projektledare. I bland hoppar vi på jobb vi ramlar på. Men vi har räknat ut att vi snittat nio månaders semester per år de här fem åren. Jag vill tillägga att ingen av oss kommer från någon förmögen familj som ger oss pengar. Det går ändå. Nu har vi en blogg som vi hoppas ska kunna ge inkomst framöver.

5 Ni har ett välgörenhetsprojekt?

– Det heter Ehsan. Vi startade det 2012 i sydostasien. Vi hade rest ganska länge och upplevt vilken fördel vi i Västvärlden har med vår starka valuta. En liten summa för oss gör stor skillnad för andra. Vi har bland annat bidragit med ett kök till en indisk skola. Och vi har ett sponsorbarn vars skolgång vi betalar. Vi stöttar projekt vi stöter på längs vägen.

6 Vad är tjusningen?

– Friheten och att uppleva andra länder och kulturer. Jag rekommenderar alla att resa. Man lär sig otroligt mycket om sig själv och sin egen och andras kulturer. Man inser hur otroligt bra vi har det i Sverige. Bara det här med att utbildning är gratis och vi har rätt till studiebidrag.

Mer läsning

Annons