Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friends: Bjud inte in tillkalas med skolans hjälp

Åttaåringarna bjöd in klasskompisarna till födelsedagskalas och dukade med godis och ballonger. Ingen kom.

Annons
ingen kom. Norska Verdens Gang berättade om födelsedagskalaset som ingen kom till, trots 13 inbjudna kompisar. Bakgrundsbild: Henrik Montgomery/Scanpix. Bilden är ett montage.

Länet/Norge. Norska tidningen Verdens Gang berättade häromdagen om de två pojkarna, som förväntansfullt hade bjudit in sina klasskamrater till födelsedagskalas, med godisskålar och ballonger.

Ingen av de 13 inbjuda barnen kom emellertid på kalaset.

Händelsen fick stor uppmärksamhet när pojkarnas föräldrar lade upp en bild på Facebook, som visade de orörda godisskålarna.

– Vi hade skickat ut inbjudningar en vecka i förväg genom skolan. Några få meddelade återbud, men vi hade förberett oss att ta emot övriga. Barnen gladde sig väldigt mycket, berättade pojkarnas mamma Marianne Smedholen för VG.

– Det var inte roligt att som mamma behöva säga till dem: ”Vet ni, jag tror inte att det kommer några på ert födelsedagskalas.”

Barnkalas är inte sällan förknippat med en viss anspänning bland barn. Antimobbningsorganisationen Friends rekommenderar därför att man inte använder skolan som arena när man bjuder in till kalas.

– Att till exempel sätta upp lappar på kamraternas platser blir väldigt utpekande för dem som inte får en lapp. Därför rekommenderar vi alltid föräldrar att sköta inbjudningarna utanför skolan, säger Johanna Wilkens på Friends.

Organisationen kommer i kontakt med problemen kring kalas, även om det finns andra områden som är svårare.

– När vi träffar lärare och klassföreståndare och pratar om hur mobbning kan förebyggas nämner de ofta själva just kalasen. För barn är det en stor händelse både före, under och efter och det tar mycket energi från dem i flera dagar.

Mer läsning

Annons